Politiek30 sep '15 08:05Aangepast op 30 sep '15 08:42

Gemeenten spelen eigen rechter bij toewijzing sociale woningen

Auteur: Thijs Baas

Zeker twaalf gemeenten overtreden de wet met hun aanpak van burenruzies, meldt het tv-programma Zembla. In deze gemeenten worden woningzoekenden gescreend op hun criminele verleden en hun geschiedenis als herrieschopper.

Foto: ANP
Foto: ANP

In Rotterdam krijgen mensen met een besmet verleden vaak geen sociale huurwoning, erkent wethouder Joost Eerdmans: "Je hebt gelukkig niet altijd een formele wet nodig om je beleid uit te voeren."

Maar deskundigen geven aan dat er juist wél een wettelijk kader nodig is, zegt Zembla-verslaggever Dirk Mostert. Het gaat immers om een mélding en niet om bewezen strafbare feiten. Mostert: "Je treedt in de privésfeer en er moet een goede wettelijke basis zijn en daar ontbreekt het vaak aan. Het grijpt nogal in op je vrije vestiging van wonen. Dat moet je wettelijk regelen en niet met een convenant."
 

 

Als sprake is van een overlastgevend of crimineel verleden zegt de gemeente tegen de woningcorporaties: deze persoon krijgt geen sociale huurwoning, waardoor je niet in een bepaalde straat of een bepaald huizenblok wonen. Minister Blok zegt dat daar op dit moment geen wettelijke basis voor is, maar de gemeenten gaan er wel mee door."

Er wordt gewerkt aan een wet die een en ander mogelijk maakt, zegt Mostert, maar de twaalf gemeenten die het betreft zijn alvast begonnen met dat screenen. En daar hebben ze hun redenen voor, zegt Mostert. "De problemen zijn heel groot. Rotterdam kampt met veel woonoverlast en burenruzies en ze willen dat aanpakken. De huidige wetgeving voldoet eigenlijk niet, dus de gemeenten moeten wat. Er is heel veel onmacht, dus die grijpen naar dat screeningsinstrument."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen