Weekers treedt af
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is gisteravond afgetreden. De VVD'er trok aan het einde van een urenlang en voor hem bijzonder moeizaam verlopen debat de conclusie dat hij in de Tweede Kamer onvoldoende draagvlak heeft voor zijn aanblijven.
Eerder op de avond bood Weekers in de Kamer excuses aan aan mensen die de afgelopen maanden ten onrechte geen toeslag hebben gekregen.
Weekers noemde de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor het betalen van toeslagen, het financiële fundament van de overheid. De dienst verdient volgens hem "een politieke leiding met een breed draagvlak''.
Onder vuur
Weekers kwam in het debat zwaar onder vuur te liggen van de oppositiepartijen. Vorige week werd bekend dat veel mensen hun huur-, zorg- of andere toeslagen niet tijdig ontvangen. Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding. Maar in het debat van woensdag moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging.
Weekers probeerde zijn positie nog te redden door excuses aan te bieden. Ook beloofde hij dat hij wekelijks de Kamer op de hoogte zou stellen over de betalingsproblemen met de toeslagen. Daarmee plaatste hij zichzelf volgens de oppositie onder curatele.
Maar de VVD-bewindsman kwam daar niet mee weg. Vlak voor het slotstuk van het debat zou beginnen, lekte uit dat de oppositie met een motie van wantrouwen wilde komen. Vorig jaar diende oppositiefracties ook al een motie van wantrouwen in. Toen ging het over fraude met de toeslagen. Deze motie werd toen nipt verworpen.
Koninklijke weg
Premier Mark Rutte respecteert het besluit van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) om af te treden. Hij dankt zijn partijgenoot voor zijn grote inzet in de afgelopen jaren, liet hij woensdagavond weten.
Tweede Kamerleden reageren met respect op het aftreden van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. "Respect voor een moedig besluit'', zegt D66-leider Alexander Pechtold. "Het lukte hem al tijden niet om de spanningsboog tussen fraudebestrijding en een sociaal toeslagensysteem overeind te houden."
"De premier is wat te optimistisch geweest toen hij deze staatssecretaris voluit steunde. Ik had liever gehad dat men dit eerder had zien aankomen. Maar ik ben blij dat men het niet aan de oppositie overlaat. Dit is de koninklijke weg: je verdedigt je in de Kamer en je treedt af in de Kamer.''
PvdA-leider Diederik Samsom begrijpt het besluit van Weekers. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet was in de Kamer. "Dat kalfde snel af.'' Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. "Er zal snel iemand anders worden benoemd.''
Weekers is volgens ingewijden niet door kabinet of coalitie onder druk gezet om op te stappen. Het is volgens een bron zijn eigen beslissing geweest. Weekers was sinds 2010 staatssecretaris. Daarvoor zat hij lange tijd in de Tweede Kamer.