Politiek27 feb '15 11:47Aangepast op 27 feb '15 16:00

Verheijen stapt op als VVD-Kamerlid

Auteur: Pieter van den Akker

Premier en VVD-leider Mark Rutte ging vrijdag flink door het stof in de kwestie rond de declaraties van VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Hij gaf toe dat hij de kwestie rond de declaraties van zijn partijgenoot niet had moeten afdoen als opgeblazen en opgepompt.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Het ware verstandiger geweest als ik die opmerking niet gemaakt had'', zei Rutte. Een andere les die hij uit de kwestie trekt is dat de VVD er beter aan had gedaan als de integriteitscommissie eerder aan het werk was gezet.

Dat Verheijen opstapt uit de Tweede Kamer is een 'persoonlijk drama' voor hem, maar ook een 'logisch besluit', aldus Rutte.

'Verheijen schrijft in een verklaring: “Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek."

"De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgden voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijken. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij'', zegt Verheijen verder.

Verrassend
Politiek verslaggever Laurens Boven is een tikje verrast door het nieuws. "Qua timing een beetje. We hadden eigenlijk verwacht dat er maandag een rapport zou worden gepubliceerd door het hoofdbestuur van de VVD. Maar zoals het gaat bij rapporten die over personen: het gaat eerst altijd naar de persoon zelf. Zo is het ook gegaan bij de VVD."

Boven vat samen:

Werkzaamheden opgeschort
Verheijen had zijn werkzaamheden voor de VVD al tijdelijk opgeschort wegens alle commotie rond zijn persoon. Hij raakte in opspraak door onder meer zijn declaratiegedrag als gedeputeerde van de provincie Limburg. Verder deed een Limburgs partycentrum aangifte tegen hem wegens corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo. Hij zou dwars hebben gelegen bij de plannen voor een bioscoop om een ander filmhuis te beschermen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen