Politiek14 nov '14 13:00Aangepast op 14 nov '14 14:34

'Situatie met Kuzu en Öztürk was al tijden onhoudbaar'

Auteur: Thijs Baas

De situatie binnen de PvdA-Tweede Kamerfractie met Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk was al tijden onhoudbaar. Dat zeggen bronnen rond de partij tegen BNR. De term 'Moge Allah je straffen', is wel degelijk gevallen tijdens het uiteindelijk beslissende fractieberaad. De twee omstreden fractieleden zijn wel degelijk zelf opgestapt, wordt gemeld.

De definitieve demasqué van twee fractieleden met wie de meeste fractieleden twee jaar hadden samengewerkt, zo werd het beraad van gisteravond door veel fractiegenoten ervaren.

Kuzu en Öztürk waren het niet eens met het fractiestandpunt rond integratie, maar ze zijn ook nooit van plan geweest om eruit te komen, melden ingewijden. Het thema groeide in de loop der tijd uit tot een principiële zaak, die al heel lang leeft in de fractie. Öztürk wordt overigens breed gezien als de grootste aanstichter van de onrust. Hij had nooit in de Kamerfractie mogen zitten, meldt een bron, wegens zijn onhandelbaarheid, eigen agenda en het feit dat hij twee jaar lang nauwelijks inbreng heeft gehad.

Bovendien bleken beide fractieleden nauwelijks bereid inhoudelijk op zaken in te gaan, melden bronnen. De bom móest wel barsten, als het nu niet was, was het wel op een ander moment geweest. Het probleem was absoluut niet dat Kuzu en Öztürk thema's rond integratie aan de orde wilde stellen, maar de opvattingen over zaken als de gelijkwaardigheid van onder meer vrouwen en homo's bleken zó afwijkend, dat ze botsten met de basisprincipes van de partij. De fractie, zegt een bron, is klaar met cliëntelisme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen