Politiek11 dec '14 15:46

'Nabestaanden van TBS misdrijven moeten spreekrecht krijgen'

Auteur: BNR Webredactie

Nabestaanden moeten hun mening kunnen geven over de vrijlating van moordenaars. Dat vindt Slachtofferhulp Nederland. Zo zouden ze onder andere spreekrecht moeten krijgen wanneer de rechtbank beslist over het voortzetten van de TBS van de dader. De rechter zou tijdens een zitting moeten weten waar nabestaanden mee zitten.

Het spreekrecht geeft nabestaanden 'het gevoel dat ze erkend worden in hun positie', zegt Dineke Peterse van Slachtofferhulp Nederland. TBS kan jaren duren, net zoals de nasleep voor nabestaanden.

Met het spreekrecht kunnen nabestaanden op een later moment nog eens laten weten wat het op dat moment voor impact op hen heeft, of heeft gehad. Daar hebben de nabestaanden volgens Peterse behoefte aan. "Ook kan de rechter op dat moment toetsen hoe de behandeling van de TBS'er voortgezet kan worden."

Tegenstanders vinden dat TBS geen straf is, maar een behandeling. Daarover zouden alleen professionals mogen oordelen. Peterse:

 

Peterse noemt het daarom beter om tijdig afspraken te maken' en ook van elkaar te weten 'wat de wensen en behoeften’ daarin zijn.

VS
In de Verenigde Staten is het wél zo dat mensen hun mening wordt gevraagd over een vervroegde vrijlating. Hoogleraar victimologie Antony Pemberton legt in de Volkskrant uit dat blijkt dat dit invloed heeft. Ook hij vindt dat er rekening moet worden gehouden met de nabestaanden, maar geeft daarnaast wel aan dat er nagedacht moet worden over hoe direct die invloed dan wel niet moet zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen