Politiek18 feb '15 11:07

'Koenders moet intrekken visum imams motiveren'

Auteur: Pieter van den Akker

Minster Koenders heeft niet juist gehandeld bij het intrekken van de visa van drie omstreden imams. Dat zegt vreemdelingenrechtadvocaat Marq Wijngaarden op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De drie imams zouden op 8 maart op een bijeenkomst in Rijswijk spreken, maar hun visum werd gisteren ingetrokken op basis van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Koenders zei gisteravond in Nieuwsuur dat hij de precieze informatie niet kent

Geen motivatie
Vreemdelingenrechtadvocaat Marq Wijngaarden van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira noemt het in een reactie 'bijzonder en heel vreemd' dat Koenders de precieze motivatie niet kent. Koenders heeft de visa verleend en heeft de visa nu ingetrokken en Koenders moet dat motiveren. Als hij niet weet wat er precies aan de hand is, kan hij dat niet motiveren.”

Of Koenders mag zeggen dat het hem wel bekend is maar dat hij er op basis van de nationale veiligheid niet over mag spreken? Wijngaarden: “In dat geval zal het hem ook niet bekend zijn. Op zichzelf kan dat wel, maar er zal voldoende informatie vrijgegeven moeten worden voor de imams om zich tegen de beschuldigingen te kunnen verdedigen.”

Voornemen uitspreken
Wijngaarden, die eerder imams bijstond wiens verblijfsvergunningen ingetrokken dreigden te worden, zou ‘onmiddellijk een zaak aanhangig kunnen maken’. “Je kunt niet zomaar een visum intrekken. Daarvoor zal je eerst een voornemen uit moeten brengen en mensen de mogelijkheid moeten geven om daarop te reageren, voordat je zo’n stap neemt. Dus procedureel zit het helemaal fout. Hoe het qua inhoud zit? Nou, ik ken de informatie van de Coördinator Terrorismebestrijding niet. Daar zal op dat gebied veel van afhangen.”

Op basis van de gang van zaken heeft de organisatie van het evenement ‘een goede schadeclaim’ in handen, denkt hij.
 

Staat is aansprakelijk
Wijngaarden: "De staat is aansprakelijk voor alles wat op basis van dat visum is gedaan – zoals het organiseren van een congres dat niet is doorgegaan.”

De organisatie van het evenement in Rijswijk was niet bereikbaar voor commentaar. Ook de gemeente Rijswijk zelf wil vooralsnog niet reageren.

Gerelateerde artikelen