Politiek3 nov '14 17:21Aangepast op 3 nov '14 18:22

Wiebes kan rumoer over naheffing niet temperen

Auteur: Thijs Baas

Stevige kritiek vanuit de Kamer aan het adres van staatssecretaris Wiebes. De oppositie vindt dat Wiebes de Kamer veel eerder had moeten informeren dat een belastingwijziging niet snel genoeg in de systemen van de Belastingdienst verwerkt konden worden. Daardoor krijgen miljoenen Nederlanders komend voorjaar te maken met een naheffing.

Om het probleem op te lossen werd zelfs een speciale commissie ingesteld. CDA-Kamerlid Pieter Omzigt maakte in de Kamer zijn ongenoegen kenbaar in duidelijke bewoordingen: "Als je in Den Haag de secretaris-generaal van een belangrijk mininsterie als SZW samen met de Rijksvoorlichtingsdienst in een commissie zet om te kijken hoe je een probleem oplost, dan is er iets ergs aan de hand. En dan wordt dus niet de Kamer geïnformeerd dat er een groot probleem is."

De commissie Deurmatmomenten en andere mensen met verstand van communicatie met belastingbetalers raadden Wiebes af om de naheffingskwestie meteen bij zijn aanstelling aan de orde te stellen. "Zo weet ik nu dat als je een dergelijke ongerichte brief zou hebben gestuurd, miljoenen Nederlanders onterecht bezorgd zou hebben gemaakt. Maar je zou ook de mensen om wie het gaat geen wezenlijk onderhandelingsperspectief hebben gegeven, maar ook geen wezenlijke informatie. We zouden de grootste ontsporing van de belastingtelefoon ooit gezien hebben."

Dat de hele naheffing voor veel belastingbetalers als een donderslag bij heldere hemel kwam, begrijpt Wiebes. Maar een groot deel van de Kamer had het wel degelijk moeten weten, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Dit is de uitvoering van een plan van PvdA en VVD en het zat ook in het begrotingsakkoord met D66, ChristenUnie en SGP, dus een groot deel van de Kamer had het moeten weten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen