Kabinet betaalt naheffing EU voor eind van het jaar
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) betaalt de Europese naheffing van 642 miljoen euro in één keer, en wel voor het einde van het jaar. Het is in het belang van Nederland om niet in termijnen te betalen, zegt hij tegen BNR. "We hebben nu het geld al in huis, dus dat kunnen we gewoon gebruiken."
Dijsselbloem zei eerder dat hij het bedrag misschien in termijnen wilde betalen, maar dat is dus toch niet nodig. Volgens de minister is het "in ons eigen belang" om zo snel mogelijk te betalen.
Dijsselbloem maakt 'in belang van het land' gebruik van het feit dat er nu geld in kas is, doordat de banken hun schuld hebben afbetaald. "Dan is het puur economisch financieel in ons belang om die rekening voor het eind van het jaar te vereffenen. Je moet gewoon kijken wat het slimst en het goedkoopst is, en wat het best bij onze begrotingsdoelen past, en dan is het het best om voor het eind van het jaar te betalen."
Dijsselbloem houdt vol dat het kabinet de 3 procent-begrotingsnorm niet zal overschrijden. "We hebben de claim op de IJslandse bank Icesave verkocht, ING heeft in één keer zijn laatste schuld van meer dan 1 miljard afgelost én er was een aantal uitgaven- en inkomstenmeevallers. We kunnen dit betalen zonder dat het saldo verslechtert. Sterker nog: qua schuld komen we aan het eind van het jaar iets beter uit dan verwacht, dus het ziet er gewoon goed uit."
Het kabinet had eerder uitstel van betaling bedongen tot 1 september, maar volgens Dijsselbloem leidt snellere betaling niet tot problemen. Na het betalen van de heffing is er nog een meevaller van ruim 1 miljard over. Het begrotingstekort van de overheid komt dit jaar uit op 2,9 procent, zoals eerder geraamd.