Politiek12 jun '15 16:55

Dijsselbloem: Minder Griekenland, meer aandacht voor verbetering eurozone

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil in een tweede termijn als voorzitter van de eurogroep meer tijd besteden aan structurele hervormingen en hoopt minder tijd kwijt te zijn aan het oplossen van crises.

ANP
ANP

Het ziet ernaar uit dat de eurogroep aanstaande donderdag tijdens een vergadering in Luxemburg een nieuwe voorzitter kiest. De verkiezing staat op de agenda, zo blijkt uit documenten die vandaag werden vrijgegeven. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hoopt herkozen te worden als voorzitter.

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine heeft Dijsselbloem inmiddels genoeg steun om volgende week door een meerderheid van de eurolanden te worden herkozen. Maar zelf wil hij dat nog niet bevestigen.

 

De lidstaten van de eurozone kiezen met meerderheid een nieuwe voorzitter. Het gaat om een termijn van 2,5 jaar. De belangrijkste concurrent van de Nederlander is de Spaanse bewindsman Luis de Guindos. Die heeft de steun van Duitsland. Parijs en Rome zouden zich achter Dijsselbloem hebben geschaard.

Waarom denkt u dat de meerderheid van de landen u wil houden?
Dijsselbloem: “Dat weet ik niet, dat zou je aan hen moeten vragen. Kijk, ik heb met veel mensen gesproken. Dat waren heel positieve gesprekken. Over het algemeen is de samenwerking de eurogroep heel goed en constructief. De vergaderingen verlopen efficiënt, we nemen beslissingen en men is tevreden over hoe de discussie met Griekenland tot nu toe is ge-handle-d. Dat zijn de dingen die ik terughoor. Maar goed, dat is eigenlijk een vraag voor anderen.”

Wat gaat u in een tweede periode anders doen dan in de eerste periode?
“Mijn stijl zal zeker niet veranderen. Gelukkig is het accent van hoe wij onze tijd besteden verschoven van crisis en 'programmalanden' naar veel meer structurele onderwerpen, zoals de bankenunie en structurele hervormingen, en hoe wij Europa en de eurozone meer concurrerend kunnen krijgen. Dat is voor de toekomst het belangrijkste. Dat accent, die verschuiving, hoop ik wel door te zetten. Dus ook minder tijd besteden aan Griekenland in de toekomst, en meer aan echt structurele verbetering van de eurozone.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen