Politiek29 mei '15 14:41

Rutte verwerpt Russisch inreisverbod Nederlandse politici

Auteur: BNR Webredactie

Nederland verwerpt het inreisverbod dat Rusland heeft ingesteld tegen drie Nederlandse politici.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat heeft Nederland de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten, zo meldt premier Mark Rutte.

"De lijst ontbeert iedere fundering, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen'', zegt de premier.

Vandaag werd bekend dat Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA) te horen hebben gekregen dat zij Rusland niet in mogen. Volgens bronnen van het ANP is Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) de andere Nederlandse politicus; hij heeft dit echter nog niet willen bevestigen. Ook de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt mag Rusland niet meer in.

Sancties
Rutte zei dat EU-landen donderdag een lijst hebben gekregen van personen die het land niet meer in mogen. Volgens Moskou is dat een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst van de EU. "Wij hebben die ingesteld na de illegale annexatie door Rusland van de Krim en aanhoudende inmenging in het oosten van Oekraïne. Laten we even de verschillen benadrukken tussen de sanctielijst van Rusland en die van de EU'', zegt Rutte.

De Europese sancties kwamen er na "ernstige schendingen'' van het internationaal recht door Rusland, aldus Rutte. Bovendien is de EU-lijst openbaar en is er een juridische onderbouwing voor gegeven. Daarbij kan iedereen op de lijst naar de Europese rechter stappen. Naar verluidt richt de maatregel zich tegen twee leden van de Tweede Kamer en een lid van het Europees Parlement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen