Politiek12 jun '15 07:27

Onduidelijkheid kartelregels zet rem op duurzaamheid

Auteur: Thijs Baas

De regels rond kartelvorming moeten beter worden benut om meer ruimte te geven aan afspraken over duurzaamheid. Minister Kamp moet daarvoor de beleidsregels rond kartelvorming verduidelijken, zegt Erik te Brake, verantwoordelijk voor marktwerking en regelgeving bij VNO-NCW.

Foto: ANP
Foto: ANP

Op dit moment belemmert kartelwaakhond ACM vooral de verdere ontwikkeling van duurzaamheid in het bedrijfsleven, schrijven VNO-NCW, LTO Nederland en verschillende natuur- en milieuclubs aan minister Kamp van Economische Zaken. Volgens het collectief worden gezamenlijke duurzame initiatieven afgestraft omdat ze concurrentievervalsend zouden zijn. "Voor bedrijven is het nu heel erg onzeker geworden wat ze nou wel en niet kunnen, dus het is van belang om vooraf duidelijkheid te geven."
 

 

Zodra mededinging zwaarder weegt dan bijvoorbeeld milieu of mensenrechten, gaat er iets mis, vindt Te Brake. De wet biedt volgens hem wel degelijk ruimte om dergelijke belangen een hogere prioriteit te geven, als je de regels anders hanteert. "Mededingingswetgeving biedt ruimte om dit soort maatschappelijke effecten ook een belang te geven en mee te wegen. Als er alsnog sprake is van een kartelafspraak staan er criteria in de wet die ruimte bieden om af te zien van sancties."

Diervriendelijker
Onlangs nog maakten bijvoorbeeld supermarkten en pluimveehouderijen afspraken over het diervriendelijker houden van kippen, maar de ACM stak daar een stokje voor uit vrees voor kartelafspraken, zegt Te Brake. "Deze bedrijven worden terecht aangesproken op diervriendelijkheid, maar als actie wordt ondernomen, zegt ACM dat het niet mag, en dat is echt een probleem."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen