Politiek11 dec '14 13:59Aangepast op 11 dec '14 15:27

Mogelijk 20.000 minder ontslagen in thuiszorg

Auteur: Eva Oude Elferink

Mogelijk 20.000 thuiszorgmedewerkers kunnen de komende twee jaar toch aan het werk blijven. Bijna alle gemeenten willen gebruik maken van de 190 miljoen euro die het kabinet hiervoor heeft uitgetrokken, schrijven staatssecretaris Martin Van Rijn en minister Lodewijk Asscher aan de Tweede Kamer.

Mensen die thuishulp kregen maar dat straks zelf moeten betalen, kunnen bij de gemeente aanspraak maken op een toelage voor huishoudelijke hulp. Daarmee betalen gemeenten 7,50 tot 12,50 euro per uur voor een hulp, de rest van het bedrag - zo'n 10 euro - moet zelf worden ingelegd.

De toelage maakt het mogelijk dat mensen alsnog een reguliere thuiszorgorganisatie kunnen inschakelen", zegt Aad Koster, directeur van ActiZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers.

 

Er zit wel één maar aan het goede nieuws, zegt Koster. "Het is nog niet gezegd dat mensen gebruik gaan maken van deze toelage." Ze kunnen er ook voor kiezen om via het informele circuit hulp te regelen.

Op de thuiszorg wordt in totaal zo'n 600 miljoen euro bezuinigd. Volgens Koster zullen daardoor hoe dan ook 10.000 tot 20.000 banen verdwijnen. "Maar zonder deze toelage zouden er dat nog veel meer zijn."

Vakbond
Ook vakbond Abvakabo FNV noemt het een 'positief bericht'. "Dat neemt niet weg dat alleen al het afgelopen jaar 26.767 mensen uit de zorg zonder werk zijn komen te zitten", zegt Lilian Marijnissen van de vakbond.

 

Te meer omdat volgens Marijnissen er ook veel 'onzichtbare ontslagen' zijn: mensen die een nul uren contract hebben of een tijdelijk contract dat niet wordt verlengd. "Dat wordt niet gemeld bij het UWV, daar worden de vakbonden niet bij ingeschakeld. Maar zij verliezen óók hun baan."

Abvakabo is dan ook niet van plan te stoppen met actievoeren. "We gaan volop door."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen