Politiek29 jan '13 20:10Aangepast op 29 jan '13 20:28

Een sober feestje, maar wie betaalt het?

Auteur: Melvin Captein

De troonopvolging op 30 april wordt volgens premier Mark Rutte sober gevierd. Waar moet op gelet worden om de kosten voor het feest binnen de grenzen te houden? En wie betaalt er eigenlijk voor?

"Wij zoeken naar soberheid, maar dat staat niet in de weg dat het een prachtige dag wordt. Het moet een groot feest worden, maar we kunnen er gewoon op letten dat het ook in financiële zin binnen de grenzen blijft", zei premier Mark Rutte over de aanstaande troonopvolging van Willem-Alexander. Ook koningin Beatrix wenst dat het feestje binnen de financiële grenzen van de huidige economisch moeilijke tijd wordt gevierd. Ze liet om die reden ook weten af te zien van een nationaal geschenk.

Er komt een ministeriële commissie troonswisseling, die alle organisatorische zaken rond de abdicatie en inhuldiging gaat regelen, die onder leiding komt te staan van premier Rutte zelf. Maar waar komt het geld voor de feestelijkheden vandaan?

Hoe ging dat in Engeland?
Lia van Bekhoven heeft als BNR-correspondent in het Verenigd Koninkrijk recent een grote koninklijke viering meegemaakt bij het huwelijk van prins William met Kate Middleton. Daar betaalde de koninklijke familie de viering voor het grootste deel zelf, zegt zij. "De lunch, voorafgaande recepties, bloemen en andere aankleding werden allemaal betaald door familie zelf. De kosten voor de beveiliging werden gedeeld door de Britten."

Wie betaalt?
Volgens Van Bekhoven is het om de kosten in de hand te houden vooral belangrijk om te weten wie er precies voor het feest betaalt. In Nederland is dat echter nog niet zo transparant, zegt Lise Witteman, politiek journalist van NU.nl en te gast bij BNR. Waar het geld voor het feest precies vandaan moet komen is volgens haar nog 'volstrekt onduidelijk'. "Ik heb vandaag even gebeld met het Ministerie van Financiën en die zeiden dat het waarschijnlijk uit de potjes van Justitie, Algemene Zaken en Binnenlandse Zaken moet komen. Daarnaast zal de gemeente Amsterdam nog wel wat bijstorten. Maar om hoeveel geld het gaat is onduidelijk."

Bladgoud
Ook Machteld Ligtvoet van Amsterdam marketing laat weten nog niet precies te weten door wie de geldkraan wordt opengedraaid. Hoe dan ook is het volgens haar prima mogelijk een feestje te geven 'zonder dat het bladgoud van de gevels dwarrelt'. "Het belangrijkste is dat mensen zich veilig voelen. Daarvoor moeten we een stevige organisatie neerzetten, en daar hebben we gelukkig nog even tijd voor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen