Politiek21 sep '15 16:25

Kamer verdeeld om 'Volkert'

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer reageert verdeeld op de uitspraken van Volkert van der Graaf. In Brandpunt zei de moordenaar van Pim Fortuyn onder meer dat hij contact heeft opgenomen met een fotograaf van de Telegraaf om zijn foto's te publiceren. Terwijl een van de voorwaarden van z'n vrijlating was dat hij geen contact met de media mocht hebben.

Foto: ANP
Foto: ANP

Staatssecretaris Dijkhof oordeelt dat het Openbaar Ministerie moet oordelen over het vervolg van de voorwaardelijk invrijheidstelling van Volkert van der Graaf.D66 kamerlid Magda Berndsen oordeel hetzelfde, want er is een scheiding der machten. CDA Kamerlid Oskam ziet wel degelijk een rol vol de Politiek: "In het verleden hebben we gewaarschuwd hiervoor, dus hebben we een recht van spreken".

Intrekken
Het Comité tegen Onrecht kondigde gisteren aan dat het een verzoek zal indienen bij het Openbaar Ministerie om de vervroegde invrijheidstelling van Volkert van der Graaf in te trekken. Dat meldde voorzitter Joost Eerdmans van het comité, die tegenover Oog in Oog van KRO-NCRV aangeeft in goed overleg met een van de broers van Pim Fortuyn te handelen.

"We zullen het OM verzoeken te onderzoeken of er sprake is van overtreding van een van de voorwaarden van de invrijheidstelling", zei Eerdmans gisteravond. Maar volgens Van der Laan zit er nog wel een addertje onder het gras. "Als ik me goed herinner werd er destijds nadrukkelijk bijgezet dat het bedoeld was om niet voor nieuwe onrust te zorgen en niet al te provocerend op te treden voor nabestaanden." 

In scène
Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft doelbewust een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling geschonden. Dat blijkt uit opnames met een verborgen camera die het tv-programma Brandpunt-Reporter van KRO-NCRV zondagavond toont. Van der Graaf riskeert nu dat hij alsnog de resterende zes jaar gevangenisstraf geheel of gedeeltelijk moet uitzitten.

Telegraaf
Van der Graaf zegt in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf 'in scène heeft gezet'. Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf. Franken wil hier geen commentaar op geven. Van der Graaf heeft een mediaverbod, waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen