Politiek3 jul '14 12:17

Sarkozy: Ze willen me vernederen

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Franse ministerie van Justitie heeft om politieke redenen een zaak aangespannen tegen Nicolas Sarkozy. Dat beweert de ex-president zelf in een interview. Sarkozy wordt beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik.

Op de Franse televisiezender TF1 gaf Sarkozy woensdagavond zijn eerste interview sinds zijn vertrek uit het Elysée als president. Hij voelde zich naar eigen zeggen 'genoodzaakt' om de Franse bevolking te vertellen over 'de zaken die er in hun land, in hun rechtsstaat, spelen'.

"De waarheid is dat ik nooit iets heb gedaan dat ingaat tegen de republikeinse principes of de rechtsstaat", zei Sarkozy. Volgens hem was het doel van de magistraten niet anders dan hem 'te vernederen' door hem 15 uur lang in voorlopige hechtenis te houden.

Op zijn Sarkozy's
"Hij heeft de beschuldigingen echt op zijn Sarkozy’s geprobeerd te weerleggen", zegt voormalig Frankrijk-correspondent Ariejan Korteweg.

 

"Met veel kracht en retoriek. Door zichzelf in de rol van slachtoffer te manoeuvreren door te zeggen 'moet je nou eens kijken hoe ze mij behandelen. Ik sta niet boven de wet, maar ik sta er toch ook niet onder'. Maar ook door de aanval te openen en de onafhankelijkheid van de rechters ter discussie te stellen."

Zo wees de voormalig president er in het televisie-interview op dat enkele rechters die zich met deze zaak bezighouden, deel uitmaken van de vakbond van rechters die zich in het verleden kritisch over hem heeft uitgelaten.

Belang
Natuurlijk zijn er partijen die er belang bij hebben dat Sarkozy in verlegenheid wordt gebracht, zegt Korteweg. "Hij is de enige man op rechts die de UMP weer op het spoor kan helpen." De partij liep onlangs nog een flinke deuk op vanwege een fraudezaak waarbij voorzitter Jean-Francois Copé zou zijn betrokken. Hij trad daarop terug.

"Sarkozy is eigenlijk de enige die tegenstand kan bieden aan president Hollande en misschien ook wel de enige die uiteindelijk wat kan doen tegen het Front National." Zijn terugkeer is ondanks deze zaak dan ook zeker niet uitgesloten.

Springplank
Krap wordt het wel. Het onderzoek dat tegen Sarkozy is ingesteld kan al snel zo'n anderhalf jaar duren, stelt de voormalig correspondent. "De verkiezingen zijn in 2017, dus dan is het toch handig als hij eerst een prominente positie binnen de partij krijgt."

De plek van Copé bijvoorbeeld, die is met zijn vertrek vrijgekomen. In september stemt de partij over een nieuwe voorzitter. Korteweg: "Voor Sarkozy zou dat een mooie springplank zijn om onomstreden het leiderschap op rechts weer over te nemen."

Aanklacht
Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft misbruikt om een eerder onderzoek naar zijn verkiezingscampagne in 2007 te dwarsbomen. Hij zou een rechter hebben omgekocht om aan informatie over de zaak te komen.

Sarkozy ontkent zelf in alle toonaarden schuldig te zijn.

"Hij heeft wel een ding losgelaten", zegt Korteweg. "Namelijk dat zijn advocaat zich wel degelijk zich heeft ingespannen om een rechter aan een baantje te helpen. Dus hij heeft eigenlijk zijn advocaat in staat van beschuldiging gesteld."

Gerelateerde artikelen