Helft Defensiepersoneel: veilig werken niet mogelijk
Door de bezuinigingen op Defensie kan het werk niet meer veilig worden gedaan. Dat zegt de helft van het Defensiepersoneel. Ook heeft een ruime meerderheid geen vertrouwen meer in de top van Defensie en minister Hennis. Dat blijkt uit een enquête onder Defensiepersoneel van de militaire vakbond AFMP.
Voormalig minister Hans Hillen begrijpt het wantrouwen bij de militairen. Toch ziet hij een kentering. Hillen voorziet zelfs dat onder druk van onder meer SGP en ChristenUnie een deel van de bezuinigingen zal worden teruggedraaid. "Ik heb het idee dat tot de politiek door aan het dringen is dat de wissel op Defensie te zwaar is geweest. Toch zal het nog heel lang duren voordat Defensiepersoneel zich weer veilig voelt bij de overheid. De overheid kan zich veilig voelen bij onze defensie, maar omgekeerd moet ook het geval zijn."
"Er is jarenlang niet alleen bezuinigd, maar de mensen zijn tegelijkertijd wel op hele risicovolle uitzendingen gestuurd. De politiek heeft eigenlijk heel koel gereageerd op Defensie: de mensen hebben zich een slag in de rondte gewerkt en als ze dan terugkwamen kregen ze te horen dat hun baan vervallen was. De politiek heeft een te zware wissel getrokken op het Defensiepersoneel."
Geen vertrouwen
Anne-Marie Snels, voorzitter van de vakbond, licht op BNR toe: "65 procent van de ondervraagden zegt geen vertrouwen te hebben in de top van Defensie. Daar zit onze grootste zorg. Jaar op jaar bezuinigen - reorganisatie op reorganisatie stapelen, altijd maar loyaliteit vragen en daar als personeel niks voor terugkrijgen - heeft er enorm ingehakt."
Levert dit ook gevaarlijke situaties op?
"Wat mij merken is dat teams regelmatig niet op sterkte zijn, dat het materieel niet in orde is. Om de veiligheid van mensen en van ons land te garanderen, is het wel belangrijk dat teams op sterkte zijn en het materieel up to date is. En dat is lang niet altijd het geval."
90 procent zegt dat minister Hennis niet weet wat er op de werkvloer leeft. Dat is fors. Is de afstand tussen politiek en de werkvloer altijd zo groot geweest?
"Er is niet eerder onderzoek gedaan. Overigens, de mensen geven voor 95,7 procent aan geen enkel vertrouwen te hebben in de besluitvorming van de politiek. Dus de zorg van het Defensiepersoneel gaat veel breder. Defensie is keer op keer een makkelijke prooi voor bezuinigingen, er wordt onvoldoende nagedacht over de politiek van 'welke ambitie wil ik nou voor Defensie?', wat het aan financiële middelen kost, aan mensen en aan materieel. En dat is een wezenlijke discussie die we samen zouden moeten voeren."
"Ze waren voor mij wel verrassend en waren ernstiger dan ik dacht. Ik heb al eerder het signaal afgegeven dat ik me hier zorgen over maak. De getallen zijn hoger dan ik kon vermoeden. Ik vind de situatie zeer urgent en wat mij betreft vraagt dit om een debat op hoog niveau. We moeten een aantal fundamentele discussies voeren over het gebrek aan vertrouwen en over de positie van Defensie in onze samenleving."
Denkt u dat het vertrouwen nog te herstellen is?
"Dat is nodig. Het móet, het is geen keus. Defensie is geen gewoon bedrijf. Defensie staat voor de veiligheid in ons land en van ons land. Vertrouwen is cruciaal en Defensie valt of staat met een loyaliteit en vertrouwen van mensen in een organisatie. Dus we móeten er wat mee. We hebben geen keus."