Politiek17 aug '15 13:10

PvdA wil maatregelen tegen 'schijnconstructie' Alliander

Auteur: Sangar Paykhar

Alliander betaalt twee topmannen meer dan wat wettelijk is toegestaan. PvdA-Kamerlid John Kerstens heeft vorig jaar al vragen gesteld aan de minister over de praktijken bij de netbeheerder en eist nu dat er actie wordt ondernomen.

De bestuursvoorzitter en financieel topman verdienen 4 ton per jaar. "Ruim boven Wet Normering Topinkomens", zegt John Kerskens. "Alliander heeft een schijnconstructie opgetuigd met geen ander doel dan de wet omzeilen." De twee topmannen vormen namelijk het bestuur van een nieuwe organisatie die bovenop is geplaatst. Volgens Alliander is de wet voor topinkomens daar niet voor bedoeld.

Rumoer
Vorig jaar heeft het PvdA-Kamerlid al vragen gesteld aan de minister omdat er volgens hem rumoer was rondom de topinkomens van Alliander. "De minister heeft helder aangegeven dat de topinkomens van Alliander gewoon onder de Wet Normering Topinkomens vallen." Sterker nog, volgens Kertens is Alliander onderdeel van de wetgeschiedenis. Kerstens herinnert de minister nu nogmaals aan zijn eerder gemaakte afspraken en roept hem op maatregelen te treffen.

Geest van de wet
De netbeheerder heeft nu een methode bedacht die niet in strijd is met de letter van de wet. "Maar er is ook zoiets als de geest van de wet", weet de politicus. "Wat Alliander nu doet is duidelijk in strijd met de strekking van die wet."

Goede topmensen
Sinds de invoering van de wet zeggen bedrijven dat zij geen goeie topmensen meer kunnen vinden voor 178 duizen euro per jaar. Volgens Kerskens is dat een argument van mensen die zelf al meer verdienen dan een minister. "Er zijn veel mensen die niet eens in de buurt komen van een ministerssalaris en die kunnen echt goed rondkomen en houden ook nog eens een stukje over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen