Politiek25 nov '14 19:17

Hennis wil 'koersvaster beleid' bij Defensie

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Hennis betreurt de bezuinigingen van de afgelopen jaren op Defensie. Ze wil af van de zwabberkoers die voorgaande kabinetten op Defensie hebben gevoerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Spullen werden aangeschaft en soms al wegbezuinigd voordat ze in gebruik waren. 

“Steeds weer een wisselende koers, nieuw kabinet, een nieuwe koers voor Defensie… De impact daarvan kan heel groot zijn en in dit geval is dat ook heel groot geweest voor Defensie”, zei minister Jeanine Hennis vandaag in de Eerste Kamer.

De veiligheid van Nederland vereist een koersvaster beleid, vindt de minister.

 

Hennis voegt er wel aan toe: “Als er niet heel veel economische groei is, valt er ook niet heel veel geld te verdelen, ook niet voor Defensie. Maar we zouden wel voorzichtig moeten zijn bij toekomstige bezuinigingen. Je kunt heel snel fregatten, infanterie-eenheden, tanks en jachtvliegtuigen schrappen, maar je hebt het niet zomaar weer aangekocht – rijdend, varend en vliegend.”

BNP
Hennis overlegde met de Eerste Kamer. De Senaat wil de uitgaven voor Defensie verhogen. ChristenUnie-senator Roel Kuiper, die het overleg had aangevraagd, wil van het kabinet een stappenplan om over tien jaar uiteindelijk 2 procent van het bruto nationaal product aan Defensie te besteden. Op dit moment spendeert Nederland slechts 1 procent van het bnp aan de krijgsmacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen