Politiek22 nov '13 11:11Aangepast op 22 nov '13 14:19

Greenpeace-activisten Oulahsen en Ubels vrij

Auteur: BNR Webredactie

Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, de twee Nederlandse Greenpeace-activisten van het actieschip Arctic Sunrise, zijn op borgtocht vrijgelaten. Beiden hebben de gevangenis in Sint-Petersburg verlaten.

Oulahsen en Ubels kregen woensdag te horen dat ze op borgtocht zouden vrijkomen, maar zaten - ondanks dat de borgsom van 90 duizend euro al direct was betaald - de afgelopen dagen nog vast. De twee activisten worden nu naar een 'safehouse' overgebracht.

De vreugde is bij Greenpeace nog niet compleet, omdat de aanklachten van piraterij, hooliganisme en verzet tegen overheidsdienaren er nog liggen.

Voorwaarden
Wat de precieze voorwaarden zijn waaraan de vrijgelaten activisten zich moeten houden, is nog niet geheel duidelijk. De Russische migratiedienst FMS heeft laten weten dat de buitenlandse opvarenden van de Arctic Sunrise die op borgtocht zijn vrijgelaten, het land niet uit mogen zolang de rechtszaak nog loopt. Ze mogen ook Sint-Petersburg niet verlaten.

Volgens het hoofd van de FMS in Sint-Petersburg, waar het proces tegen de dertig Greenpeace-activisten plaatsvindt, vallen zij onder de migratieregels voor buitenlanders zolang er nog een strafzaak loopt. Pas als het proces voorbij is, krijgen ze documenten waarmee ze Rusland kunnen verlaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen