Politiek23 feb '15 16:48Aangepast op 23 feb '15 20:42

'Verheijen declareerde als gedeputeerde niet onrechtmatig'

Auteur: BNR Webredactie

De provincie Limburg zegt geen fouten te hebben gemaakt bij het toekennen van declaraties aan voormalig VVD-gedeputeerde Mark Verheijen. In een rapport over de declaraties staat dat de regels goed zijn toegepast, maar dat rapport gaat niet in op de vraag of de kosten in aanmerking kwamen voor vergoeding.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het onderzoek van onafhankelijk forensisch accountantskantoor Integris richtte zich voornamelijk op de vraag of het controlesysteem van de provinciale faciliteiten correct is toegepast  bij de onderzochte tien declaraties. Hoewel die allemaal werden goedgekeurd, bestaat er altijd nog zoiets als een integriteitscode voor provinciale bestuurders, zegt verslaggever Ronald Olsthoorn. "Ik hoorde de SP al voor de microfoon van Limburgse collega's zeggen dat je die integriteitscode wel meteen de Maas in kunt flikkeren."

Dat geeft in niet mis te verstane bewoordingen dat bepaald niet alle twijfels zijn weggenomen over het declaratiegedrag van Verheijen en consorten, stelt Olsthoorn vast. "Ik denk dat ze toch een punt gaan maken van de schijn van belangenverstrengeling als je misschien volgens de wet hebt gedeclareerd. Want waarom moet de provincie het betalen als je VVD-vrienden in den lande wilt bezoeken?"

Geen onterechte declaraties
Mark Verheijen heeft in zijn tijd als VVD-gedeputeerde geen onterechte declaraties ingediend, maakte Gedeputeerde Staten van Limburg op uit het externe onderzoek naar tien omstreden declaraties waarover NRC Handelsblad eerder deze maand publiceerde. Provinciale Staten hebben vanavond een extra vergadering over de declaraties van Verheijen, die tegenwoordig Tweede Kamerlid is. Hij legde zijn werk tijdelijk neer na ophef over verkeerde declaraties en beschuldigingen over corruptie.

NRC meldde vandaag ook nog dat Verheijen nog tweeënhalve week door de provincie is doorbetaald toen hij Kamerlid werd, omdat zijn opvolger nog even op zich liet wachten. "Ik begreep van de SP-afgevaardigde dat ze dat ook op de agenda zullen wilen zetten, dus het belooft nog een pittig avondje te worden hier", verwacht Olsthoorn, die verwacht dat de integriteit vanavond aan de orde komt. "Statenleden hier zullen het zeker op de agenda zetten en volgende week is de VVD zelf aan zet om het declaratiegedrag te beoordelen."

 

De VVD-politicus zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van 399,90 euro. Verheijen heeft beloofd dat bedrag terug te betalen. "Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde. Dit omdat er geen sprake is van uitbetaling van onterechte declaraties'', schrijft gouverneur Theo Bovens maandag aan Provinciale Staten.

Terugbetalen
De VVD-politicus zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van 399,90 euro. Verheijen heeft beloofd dat bedrag terug te betalen. NRC Handelsblad schreef eerder deze maand dat Verheijen duizenden euro's te veel had gedeclareerd. De provincie liet naar aanleiding van de publicatie onderzoeken of de controle op declaraties nog adequaat is. Het systeem werkt nog en is juist toegepast bij de tien omstreden declaraties, is de conclusie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen