Politiek9 dec '15 10:09Aangepast op 9 dec '15 11:02

Farmaceuten: Prijsverschillen tussen landen ongewenst? Dat is maar de vraag

Auteur: Marjan van den Berg

Lagere prijzen en meer transparantie: minister Schippers wil de farmaceutische industrie aanpakken. Nederlandse geneesmiddelenfabrikanten lijken zich weinig zorgen te maken. We willen eigenlijk hetzelfde als de minister, zegt de brancheorganisatie.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil meer transparantie in de prijzen die landen betalen voor medicijnen, zo zegt ze vandaag in Trouw. Afzonderlijke landen weten momenteel niet van elkaar wat ze betalen voor medicijnen. Ze werken daar zelf aan mee door een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

De minister wil met collega-ministers uit andere landen in gesprek om een einde te maken aan de ondoorzichtige manier waarop prijzen voor geneesmiddelen tot stand komen. Ze wil hiervoor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie gebruiken, zegt ze in het interview. Ook stelt zij dat procedures voor toelating van nieuwe geneesmiddelen eenvoudiger kunnen.

Regelgeving
Paul Wouters, woordvoerder van de Nederlandse brancheorganisatie Nefarma, lijkt niet geschrokken van de plannen van de minister. "Het is heel goed als minister Schippers zich internationaal gaat inzetten voor de regelgeving, want het blijkt dat de regelgeving niet past bij de komst van de hele nieuwe generatie hele slimme geneesmiddelen." Door "overbodige" regelgeving weg te nemen, moet de concurrentie worden verbeterd, zegt Wouters.

Hij stelt dat Schippers eigenlijk hetzelfde wil als de fabrikanten in Nederland.

 

 

'Minder bevoorrechte' landen
De meningen verschillen wel over het gladstrijken van prijsverschillen tussen landen. Volgens Wouters is het logisch dat de prijzen voor hetzelfde geneesmiddel per land uiteenlopen.

"Het is op zich helemaal niet zo merkwaardig dat dat zo is, want daardoor kun je als fabrikant ook prijzen neerzetten in verschillende landen met [verschillende] economische systemen, zodat ook de wat minder bevoorrechte landen in Europa die geneesmiddelen kunnen krijgen." Het is dan ook maar de vraag of dit ongewenst is, zegt Wouters.

'Ingewikkeld evenwicht'
Ook bij de behoefte aan meer transparantie plaatst hij een kanttekening. Hij begrijpt de wens bij publiek en politiek, maar, zegt hij: "Bij welke bedrijfstak je ook zit, bedrijven laten niet graag in de keuken kijken omdat dat ook voor de concurrentie niet goed is. En we hebben juist die concurrentie nodig om de prijzen weer te laten dalen. Dus dat is een heel ingewikkelde materie, een heel ingewikkeld evenwicht waar je met elkaar zo goed mogelijk moet proberen uit te komen."

Op de vraag of winstmaximalisatie wel samengaat met toegankelijkheid van geneesmiddelen, zegt Wouters: "Die winstmaximalisatie is niet een doel op zich. Die heb je ook nodig om investeerders te kunnen aantrekken om weer nieuwe middelen te laten ontwikkelen. Als je het verhaal van minister Schippers leest in Trouw, dan is zij heel erg geporteerd van die nieuwe geneesmiddelen, dat die er zijn, en nieuwe behandelmogelijkheden. Dat moeten we natuurlijk wel houden met elkaar."

Gerelateerde artikelen