Politiek31 jul '13 11:30Aangepast op 31 jul '13 14:08

Werkloze prostituees willen geld zien van Utrecht

Auteur: Marjan van den Berg

De prostituees die werkten op het Utrechtse Zandpad, willen compensatie van de gemeente voor inkomstenderving. Dat schrijft een initiatiefgroep die opkomt voor de belangen van de dames aan burgemeester Wolfsen.

Volgens de prostituees komt de gemeente de zorgplicht tegenover hen niet na. Volgens advocaat Wil Post hebben veel prostituees te maken met hogere kosten sinds zij naar een nieuwe werkplek moeten reizen. Ook heeft een aantal dames nog geen nieuwe werkplek gevonden.

Zweem van mensenhandel
Het is voor hen extra lastig om elders aan de slag te komen, zegt Post. "Er is een groot aantal exploitanten die niet betrokken willen worden bij de zweem van mensenhandel die meneer Wolfsen daar overheen heeft gelegd."

Post rekent voor dat de prostituees gezamenlijk ongeveer een miljoen euro per maand mislopen als gevolg van de maatregelen.

Reactie Utrecht
Utrecht laat in een reactie weten er alles aan te doen om de vrouwen weer aan het werk te krijgen. Het is volgens de gemeente de snelste optie dat de prostituees straks weer op het Zandpad aan het werk gaan.

Er is al een bedrijf gevonden dat de exploitatie op zich wil nemen, maar de vergunningen zijn nog niet rond. Ook moet er een zogeheten bibob-procedure worden doorlopen om de gangen van het bedrijf te controleren.

Wolfsen heeft al duidelijk gemaakt dat de gemeente onder geen voorwaarde bereid is zelf als exploitant van ramen te gaan optreden.

Meepraten
Volgens Post wordt het hoog tijd dat de prostituees zelf mogen meepraten over de problematiek. "Praat maar met ze. Dan weet je waar de problemen zitten en dan weet je hoe je ze op moet lossen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen