Politiek4 nov '14 15:40Aangepast op 4 nov '14 16:47

Teeven: 'Koppelen bestanden kan fraude eerder aan het licht brengen'

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Fred Teeven is best bereid om identiteitsfraude aan te pakken, als de Kamer zich wat minder druk maakt om de privacyregels. Dat is in feite de strekking van Teevens betoog naar aanleiding van de identiteitsfraude die RTL Nieuws gisteravond naar buiten bracht. De fraude was overigens niet eerder bekend bij Teeven en zijn collega Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Image

Maar zó makkelijk komt Teeven er niet af, als het aan D66-woordvoerder Gerard Schouw ligt. Die vraagt zich af waarom niet simpelweg is ingegrepen. "Daar heb je geen protocollen en koppelingen van databases voor nodig, dat is gewoon handelen op basis van een rapport. Waarom is dat niet gebeurd?"

Een pijnlijk moment werd het verder overigens niet. Teeven noemt het weliswaar kwalijk dat er kennelijk is gelekt, maar hij constateert dat het systeem gewoon werkt, gezien het feit dat de politie de fraude zelf op het spoor kwam, al was dat al in april. Dat kán best sneller, meent hij. "Als je de basisvoorziening vreemdelingen en de basisregistratie personen aan elkaar koppelt, kan dat een manier zijn om in een heel vroeg stadium fraude te onderkennen."

Politierapport
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hoorden pas maandagavond na een uitzending van RTL Nieuws over een nieuwe grootscheepse identiteitsfraude door Oost-Europeanen. Teeven zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
 

RTL onthulde maandag een intern politierapport (van april dit jaar) waaruit blijkt dat het voor veel Oost-Europeanen heel makkelijk is hun naam te veranderen. Ze kunnen dan met een nieuw paspoort weer naar Nederland gaan om hier aanspraak te maken op uitkeringen of toeslagen of hier een creditcard aan te vragen.

Teeven zei in de Kamer dat hij dat vooral wil aanpakken door meer bestanden te koppelen. De Oost-Europeanen hebben namelijk wel een eigen variant van ons burgerservicenummer, dat ze - anders dan hun naam - niet kunnen wijzigen.

Oost-Europeanen
Ook wil hij bekijken of het mogelijk is van Oost-Europeanen die naar Nederland komen, biometrische kenmerken (gezichtsfoto of vingerafdruk) op te nemen in de Nederlandse bestanden. Ook dat zou de risico's op fraude kunnen terugdringen. Teeven beloofde de Kamer voor het kerstreces voorstellen te sturen.

De oppositie in de Kamer was niet tevreden. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde de reactie van Teeven ,,van een ontluisterende naïviteit'' en Pieter Oskam (CDA) stelde dat het kabinet na de Bulgarenfraude toch beter had moeten weten. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen