Politiek21 okt '15 23:47Aangepast op 22 okt '15 07:35

Paspoort en rijbewijs vanaf medio 2016 gewoon op de mat

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf halverwege volgend jaar is een bezoek aan het gemeentehuis niet meer nodig voor het bemachtigen van een nieuw paspoort of rijbewijs. Vanaf medio 2016 kunnen deze thuis worden bezorgd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de regels aanpassen zodat dat mogelijk wordt. Veertien gemeenten wordt al succesvol mee geëxperimenteerd. Ook andere gemeenten zijn geïnteresseerd om tot bezorging over te gaan, zegt projectleider Jeroen Kleiberg. Het voordeel is volgens hem tweeledig.

 

Op den duur zouden zo eventueel ook vestigingen gesloten kunnen worden, stelt Kleiberg. Privacyrisico's zijn er volgens de projectleider niet. "De bezorging gebeurt volledig gecontroleerd middels gespecialiseerde bezorgpartijen met bezorgers die daar speciaal voor zijn opgeleid. We hebben nu drie jaar proefgedraaid en daarin heeft er geen enkel incident plaatsgevonden."

Aan het bezorgen zijn wel kosten verbonden ('we rekenen een bedrag van 10 euro'), maar het is aan gemeenten hoe zij die kosten doorberekenen. Kleiberg: "Er zijn gemeenten die ervoor kiezen deze service gratis aan te bieden. Anderen nemen voor een deel de kosten op eigen rekening."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen