Politiek26 nov '13 18:08Aangepast op 26 nov '13 18:54

'Kampioen aftappen' mag wel toontje lager zingen

Auteur: Thijs Baas

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is hypocriet als hij zegt dat de Amerikanen zijn doorgeslagen in het verzamelen van persoonlijke informatie. Dat zegt Niels Huibrechts van de Nederlandse internetprovider XS4ALL op BNR. "Nederland staat al jaren bekend als dé kampioen aftappen in de wereld."

Timmermans wil de privacy van de Nederlanders beschermen tegen de informatiehonger van de Amerikanen. "Ik denk dat men van need to know naar nice to know is gegaan, en dat is niet de bedoeling; zo kun je niet de privacy van burgers voldoende garanderen", zei hij vanochtend op Radio 1. Maar juist dat kwetsbare onderscheid tussen need to know en nice to know lijkt ook in Nederland buitengewoon subtiel te liggen.

Huibrechts vindt dat Timmermans boter op zijn hoofd heeft. "Het is wel een beetje hypocriet: Nederland staat al jaren bekend als dé kampioen aftappen in de wereld. Als je Nederland vergelijkt met landen als Zweden, Engeland en Duitsland, dan tappen wij vele malen meer af. Dus ik vraag me af of dat need to know en nice to know in Nederland wel zo veel beter in balans is."

Tappen
Vooral het tappen van internetverkeer is de afgelopen jaren enorm toegenomen, zegt Huibrechts. "Elk jaar wordt dat meer. In 2012 waren er 25.000 telefoontaps en 17.000 internettaps. Dat is acht keer zo veel als in Zweden. Het gaat bij ons op verschillende manieren; elke dag moeten alle internetproviders en telefonieproviders een kopie van hun hele klantenbestand te uploaden in een database van de politie."

In dat zogenaamde Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecomgegevens staat op elk moment een kopie van alle Nederlanders die een internetverbinding of een telefoon hebben. "Het CIOD heeft dus een overzicht van iedereen in Nederland die een internetverbinding of een telefoon heeft, ongeacht of je die gebruikt of niet. Jij staat erin, ik sta erin, iedereen in Nederland staat daarin. In de database kan worden opgezocht welk telefoonnummer en welk e-mailadres bij welk persoon heeft."

Need to know
De politie raadpleegt deze database 2,7 miljoen keer per jaar. Resultaat: 344.000 mensen worden jaarlijks als verdachten aangemerkt in een of ander politieonderzoek, zegt Huibrechts. "Dus ik vraag me af: is dat allemaal need to know, of zit daar ook wat nice to know tussen?"

Een nauwkeurig beeld van wat er met de gegevens gebeurt heeft Huibrechts zelf overigens ook niet. "Wij zijn verplicht om alle klantgegevens in een grote doos te gooien en wat er mee gebeurt is out of our hands. Wij vinden dat we de privacy van onze klanten moeten beschermen, dus dit is een heel vervelend ding."

Moeten we dus maar afscheid nemen van onze privacy? Huibrechts: "Er is een enorme verschuiving gaande, alleen al omdat iedereen zijn eigen zaken online zet. Je moet mee-evolueren in het denken over privacy, maar dit is een vraagstuk waar ik het antwoord niet op weet, helaas."

Gerelateerde artikelen