Politiek23 okt '14 13:56

Kabinet toch voor 30 procent energiebesparing

Auteur: Eva Oude Elferink

Nederland is tóch voor 30 procent energiebesparing, zolang die besparing maar niet wordt vastgelegd in een bindende afspraak. Dat is een opvallende verandering van de Nederlandse inzet op de Europese Klimaattop.

Eerder zei premier Mark Rutte een energiebesparing van 30 procent te veel te vinden. Hij werd gedwongen zijn standpunt te herzien, nadat een meerderheid van de Tweede Kamer voor een motie stemde waarin een hogere ambitie werd geëist.

De Partij van de Arbeid was een van de partijen die voor stemden. Partijleider Samsom zegt dan ook blij te zijn met de uitkomst, al noemt hij het 'zorgwekkend' dat de besparing niet wordt vastgelegd in een bindende afspraak tussen de lidstaten.

 

Maar, zegt de partijleider, "om zo'n doelstelling om te zetten in dwingende maatregelen is heel ingewikkeld. Bij windmolens kun je tellen, heb je er genoeg neergezet of niet? Bij energiebesparingen heb je het over scenario’s, dan wordt het al snel een vorm van voodoo economics."

Dat de ambitie desalniettemin met 5 procent is opgeschroefd, is hoe dan ook goed nieuws, stelt Samsom. "Het gaat om vele kolencentrales die je dan niet meer nodig hebt, daar ben ik blij mee."

Top
Vanmiddag begint om half vijf in Brussel de Europese top over klimaatdoelen voor 2030. De discussie gaat vooral over hoe ambitieus en hoe verplichtend de nieuwe afspraken moeten zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen