Politiek19 sep '14 13:52

Hennis: ‘Je moet wel weten waar je aan begint’

Auteur: Marjan van den Berg

Voordat Nederland besluit met vliegtuigen mee te doen aan de strijd tegen IS, overlegt het eerst nog eens met bondgenoten over de te volgen strategie.

Nederland overweegt met 4 tot 6 F-16’s, een tankvliegtuig en ongeveer 250 militairen mee te doen aan de bombardementen op stellingen van IS in Irak en mogelijk ook in Syrië. “Er zijn voldoende middelen bij Defensie om een bijdrage te leveren”, zegt minister Jeanine Hennis.

Ze benadrukt dat hierbij niet alleen rekening moet worden gehouden met de korte, maar ook met de langere termijn. “Dat betekent de vergaande stabilisatie van de regio. Nou hoeft niet alles tot drie cijfers achter de komma te zijn uitgewerkt, maar je moet wel weten waar je aan begint en waar het ook eindigt.”

Als het kabinet de knoop doorhakt, zal het via een zogenoemde ‘artikel 100-brief’ de Tweede Kamer informeren over de Nederlandse bijdrage. “Het zal me niet verbazen als de komende week zo’n artikel 100-brief naar de Kamer gaat”, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Gerelateerde artikelen