Politiek10 apr '15 14:15

JSF-baas: ‘Volledig operationeel toestel in 2021’

Auteur: Sjors Rodenburg

Hoewel de eerste Joint Strike Fighter al in de zomer van 2016 gevechtsklaar zal zijn, is het toestel pas op zijn vroegst volledig operationeel in 2021. Dat zegt de Amerikaanse generaal Jeffrey Harrigian, die sinds januari verantwoordelijk is voor de voortgang van het JSF-project, in een interview met persbureau Reuters.

De Nederlandse softwareontwikkelaar en JSF-watcher Johan Boeder verwacht de eerste nieuwe straaljagers pas in 2022 of 2023, zegt hij op BNR Nieuwsradio. Dit naar aanleiding van het nieuws dat de testfase van de F-35 Lightning II opnieuw is uitgesteld vanwege softwareproblemen.

Rondjes vliegen
Volgens de amateur, die door vriend en vijand wordt genoemd als een van de grootste JSF-kenners van Nederland, zijn de problemen zo groot dat de deadline van 2019, nooit gehaald gaat worden. Vanaf dat jaar moeten de huidige, maar zwaar verouderde F-16’s vervangen worden.

Hoewel de JSF prima rondjes kan vliegen, heeft het gevechtstoestel problemen met de geavanceerde systemen, zegt de maker van software voor de agrarische sector. Zo heeft het vliegtuig moeite met het communiceren met vriendschappelijke doelen en het afwerpen van wapens. “We hebben een gevechtstoestel om wapens af te werpen, maar je kunt er erg weinig mee.”

Principes uit 2002
De JSF is ingehaald door de tand des tijd, stelt Boeder. “Conceptueel is het software gebaseerd op principes uit 2002.” Hij zegt dat er op dit moment drie verschillende versies van de JSF in omloop zijn, die allemaal door elkaar lopen. “Het integreren van allerlei kleine stukjes software levert zoveel problemen op dat het bijna onbeheersbaar is geworden.”

De programmeur haalt het Reuters-interview met de JSF-chef aan. “Harrigian denkt aan een radicaal herontwerp van de boordelektronica, de motor en de radarsystemen. Dit is het beste bewijs dat het toestel verkeerd ontworpen is. Anders hoefde je niet een vliegtuig dat nog geeneens operationeel is te herontwerpen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen