Politiek12 jun '14 09:26Aangepast op 12 jun '14 10:15

Timmermans: Irak moet conflict zelf oplossen

Auteur: Eva Oude Elferink

De autoriteiten in Irak moet het conflict met ISIS zelf oplossen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans tegen BNR. "Ik vind dat we moeten oppassen met het beeld dat de internationale gemeenschap hier moet gaan ingrijpen."

Timmermans, die momenteel in Londen is voor een vierdaagse conferentie over seksueel geweld in conflictgebieden, noemt de inname van de Irakese stad Mosul door strijders van het radicale ISIS een 'zeer zorgelijke ontwikkeling'.

"We hebben altijd aangenomen dat het conflict in Syrië vooral de directe buurlanden Jordanië en Libanon erg zou raken, nu blijkt het ook in Irak tot zeer ernstige situaties te leiden."

Laks
Dat is het directe gevolg van de terreur en wetteloosheid die nu in Syrië heerst, zegt de minister van Buitenlandse Zaken. "Irak is een staat die niet stevig op de benen staat, die wordt nu rechtstreeks aangevallen op deze manier."

De Irakese autoriteiten zijn laks geweest, stelt Timmermans. "Het is ook niet altijd even duidelijk hoe de lijnen lopen tussen de Irakese autoriteiten en ISIS. ISIS en Assad werken ook samen. Dus er lopen een aantal lijnen die buitengewoon zorgelijk zijn en die voor de bevolking ter plekke desastreus uitpakken."

Druk
De internationale gemeenschap zou volgens de minister druk moeten uitoefenen op Irak om zelf de verantwoordelijkheid te nemen in dit conflict.

"De Amerikanen hebben al aangeven dat als daar bijstand bij nodig is, zij bereid zijn de Irakezen daarin te steunen. Maar ik denk ook dat zowel bij de Amerikanen als Europeanen extreme terughoudendheid zal zijn om hier in een conflict terecht te komen dat tocht door de Irakezen zelf opgelost zal moeten worden."

NAVO
In Brussel kwamen gisteravond op verzoek van Turkije de ambassadeurs van de NAVO in een spoedzitting bijeen. Aanleiding was de gijzeling van tachtig turken in Mosul door jihadisten. Onder de gegijzelden bevindt zich de consul-generaal van Turkije.

Bij de inname van de stad bestormden strijders van ISIS ook het Turkse consulaat. 49 mensen werden daarbij gevangengenomen. De overige 31 zijn vrachtwagenchauffeurs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen