Politiek21 aug '14 14:17Aangepast op 21 aug '14 16:59

'Hamas zat achter ontvoering van tieners'

Auteur: BNR Webredactie

Hamas is verantwoordelijk voor de ontvoering in juni van de drie Israëlische tieners die weken later dood werden teruggevonden. Een Hamasleider die in ballingschap in Turkije woont heeft dat gezegd.

EPA
EPA

Israël beschuldigde Hamas al die tijd, maar de islamitische verzetsbeweging ontkende tot nu toe.

Hamasleider Saleh al-Arouri zei gisteren tijdens een overleg tussen islamitische geestelijken in de Turkse hoofdstad Istanbul dat de 'heldhaftige operatie' door Hamas was uitgevoerd als steunbetuiging aan de Palestijnse gevangenen in Israël. Organisatoren van het overleg namen zijn uitspraken op en zetten die op internet.

Escalatie
De drie Israëlische tieners Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) werden begin juni ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever. De lichamen van de drie jongens werden 30 juni gevonden onder een stapel stenen in een veld ten noordwesten van Hebron.

Kort na de ontvoering pakten Israëlische militairen honderden Palestijnen en werden meer dan 1300 huizen doorzocht. Enkele dagen later werd ook een Palestijnse jongen werd ontvoerd en vermoord. Sindsdien is het geweld in Gaza geëscaleerd en vuren Israël en Hamas raketten naar elkaar af.

Uitvaart
Vandaag nog kwamen zeker 22 Palestijnen om het leven. Vier van hen stierven bij het bombardement van een begraafplaats. Zij woonden de uitvaart bij van familieleden die in de nacht van woensdag op donderdag waren omgekomen tijdens een Israëlische aanval, meldt persbureau Ma'an.

Het totale Palestijnse dodental door de Israëlische bombardementen sinds begin juli staat op meer dan 2071. Onder de meest recente slachtoffers zijn ook drie hoge militaire leiders van Hamas, maakten zowel Israël als de Palestijnse militante beweging donderdag bekend. Dit betekent niet dat Hamas nu verzwakt is en het einde van de strijd dichterbij komt.


Aan Israëlische kant vielen 67 slachtoffers, onder wie 64 militairen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen