Politiek25 sep '14 05:19Aangepast op 25 sep '14 06:10

Vermeende Boko Haram-leider gedood

Auteur: BNR Webredactie

In Nigeria is de vermeende leider van Boko Haram omgekomen tijdens gevechten met het Nigeriaanse leger. Militairen maakten bekend dat hij vorige week is gedood bij aanvallen in de buurt van de grens met Kameroen.

De man was meerdere keren als leider te zien in video's die Boko Haram publiceerde. In een van de filmpjes eiste hij de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering meer dan 200 schoolmeisjes. Die werden in april ontvoerd en zijn nog altijd spoorloos.

Nadat de vorige leider Abubakar Shekau werd gedood bij aanvallen in 2013, trad Mohammed Bashir op als de nieuwe leider van Boko Haram. In verschillende filmpjes was hij verkleed als Shekau en bedreigde hij Nigeria.

Overgave
Ook zei het leger dat zeker 135 radicale strijders van de terreurgroep zich dinsdag hebben overgegeven. Zij legden de wapens neer na gevechten in de stad Biu. Dat is in de buurt van het bolwerk van Boko Haram, waar de groep een islamitische staat wil stichten.

Sinds Boko Haram grote delen van het noordoosten van Nigeria heeft veroverd, zijn het leger en de terreurbeweging verwikkeld in een felle strijd. In de afgelopen 5 jaar zijn duizenden mensen omgekomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen