Politiek8 mrt '13 15:20Aangepast op 8 mrt '13 16:45

Israël woedend over Nederlandse labels

Auteur: Sjors Rodenburg

Israël is woedend over het Nederlandse voornemen om producten uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever van een speciaal label te voorzien. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van zuivere discriminatie.

“Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen”, zegt een woordvoerder. “ Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie.”

Ook de Israëlische vicepremier Eli Yishai veroordeelde het Nederlandse plan. “Het is vreemd dat Nederland geen stappen onderneemt om Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog alles hebben verloren volledig te compenseren, maar het wel nodig vindt joodse producten van een stempel te voorzien”, antwoordt hij vrijdag tegen de Israëlische krant Yedioth Aharonot.

Recht op herkomst
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bevestigde vrijdag dat Nederlandse supermarkten producten als wijnen, voedsel en cosmetica uit Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moeten voorzien van een stempel. Daarmee moet duidelijk worden dat deze uit bezet gebied komen en niet uit Israël.

Timmermans vindt dat de producten het label ‘uit Israël’ niet verdienen. Volgens hem hebben consumenten het recht om te weten waar producten vandaan komen. “En als op producten uit de nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationaal recht.”

Onacceptabel
Israël waarschuwt voor verdere onvoorziene gevolgen. “Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël”, meldt de woordvoerder. “Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land. Deze maatregel werkt zo bewegingen in de hand die een totale boycot van Israël nastreven. Terwijl de landen van de Europese Unie zeggen juist tegen een boycot van Israël te zijn.”

Het is volgens de woordvoerder nog onduidelijk of het om een specifieke Nederlandse koerswijziging gaat of vanuit de Europese Unie wordt afgedwongen. “Maar Israël gaat dit aankaarten op alle niveaus. Dit is onacceptabel.”

Opheldering
Ook de SGP is het oneens met het labelplan. Fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt het een ‘verkapte straf op het nederzettingenbeleid’ dat ‘onder het mom van consumentenvoorlichting’ moet worden ingevoerd. Hij heeft de minister om opheldering gevraagd.

Consumentenvoorlichting gaat wat hem betreft over zaken als paardenvlees. Bovendien ziet hij praktische problemen. Van der Staaij: “Denk aan sinaasappelen die zijn geplukt in een nederzetting en elders in Israël zijn geperst.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen