Politiek6 nov '13 17:25Aangepast op 6 nov '13 18:19

Kerry: 'Nederzettingen Palestijns gebied onrechtmatig'

Auteur: BNR Webredactie

Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied zijn onrechtmatig en de bouw van woningen moet er "zo veel mogelijk beperkt worden om een geschikt klimaat voor de vredesgesprekken te creëren''. Dat zegt John Kerry na een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Kerry's timing is goed, vindt Hammelburg. "Dit was een verstandig moment en een goede boodschap. Dit is zijn grootste missie in misschien wel zijn hele leven. Hij lijkt hier wel voor geboren. Het is een onvoorstelbaar vlijtige diplomaat die zijn hele politieke leven in de buitenlandmaterie heeft doorgebracht. En hij heeft aan weerskanten goodwill; ze omarmen en vertrouwen hem. Dat wil niet zeggen dat de partijen elkaar omarmen en vertrouwen, maar ik neem mijn petje er voor af."

Obstakel
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de nederzettingen een van de grootste obstakels vormen voor het vredesproces. De Israëlische regering heeft echter geen plannen om ze te laten vallen. Integendeel: de regering keurde onlangs plannen goed om nog een 3500 woningen bij te bouwen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, gebieden die volgens de internationale gemeenschap aan de Palestijnen toebehoren. 

Of Kerry de partijen dichter bij elkaar weet te krijgen is moeilijk te zeggen, meent buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, maar hij heeft goede hoop. "Op een gegeven moment dacht Kerry: nu moet ik weer even langs, even met de vuisten op tafel slaan en zeggen dat hij eigenlijk wel optimistisch is over hoe het loopt."

Gerelateerde artikelen