Politiek13 mei '14 15:34Aangepast op 13 mei '14 17:50

'Klaagzang' Samsom vindt gehoor bij het kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet komt nog voor de zomer met uitgewerkte plannen voor een nationale investeringsinstelling. Die moet ervoor zorgen dat pensioenfondsen en verzekeraars een groter deel van hun vermogen beleggen in de Nederlandse economie. Een woordvoerder van minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat dinsdag gezegd.

Eerder zei PvdA-leider Diederik Samsom dat het te lang duurt voor de investeringsinstelling van de grond komt. Het kabinet laat het 'te veel afweten', zei hij tegen BNR. Samsom spoorde de verantwoordelijke ministers Kamp, Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan meer haast te maken. Als pensioenfondsen en verzekeraars meer in Nederland investeren, levert dat banen op, verwacht hij.

Samsom wees erop dat de pensioenfondsen een gezamenlijk vermogen hebben van zo'n 1000 miljard euro. "Dat wordt nu belegd in Miami en waar dan ook.'' Als 1 procent in Nederland wordt belegd, gaat het om 10 miljard, aldus de PvdA-leider.

Touwtrekken
Volgens premier Mark Rutte verschillen de PvdA-leider en hij niet van mening. "Op dit punt trekken Diederik Samsom en het kabinet aan hetzelfde touw.'' Als het om snelheid en tempo gaat denken wij hetzelfde, aldus de premier. Hij zei de woorden van Samsom te zien als aansporing.

Minister Asscher van Sociale Zaken, ook van de PvdA, begrijpt het ongeduld van Samsom wel. “Het is heel goed dat juist parlementariërs in het openbaar aangeven wat ze belangrijk vinden: werkgelegenheid en investeringen die daar toe leiden. Dat ben ik zeer met hem eens. Ik heb hetzelfde ongeduld. We hebben, denk ik, allemaal de frustratie. Het gaat economisch beter, maar waar het echt om gaat, is werkgelegenheid, meer banen en een lagere werkloosheid."

'Extra aandacht is prima'
Asscher vindt het 'prima' als daar extra aandacht voor wordt gevraagd. "Dat hoort bij ons vak. Wij moeten vervolgens leveren. Dat moeten we wel netjes doen. Pensioengelden zijn niet iets om haastwerk mee te maken, maar we gaan er volop mee aan de slag.”

Minister Henk Kamp van Economische Zaken spreekt van een belangrijke stap die wordt gezet. "Kijk, de pensioenfondsen en de verzekeraars maken zelf uit hoe ze hun geld beleggen. Ze doen dat met het oog op een zo hoog mogelijk rendement, omdat ze verplichtingen hebben naar hun verzekerden en toekomstig gepensioneerden.”

Meer investeringen in Nederland
Hij gaat verder: "Wij willen graag dat ze wat minder in het buitenland investeren en wat meer in Nederland. De verzekeraars zitten met investeringen in Nederland ongeveer op 50 procent. De pensioenfondsen zitten ruim beneden de 30 procent. Dat kan hoger. We hebben er al twee jaar met ze over gesproken. We hebben een manier van benaderen gekozen die hen in hun eigen waarde en verantwoordelijkheid laat. Het is hun geld, zij dragen daar verantwoordelijkheid voor, zij nemen de beslissingen."

Er is gekeken naar de factoren die meer investeringen in ons land tegenhouden, zegt Kamp. “Die factoren hebben we met elkaar verkend, vastgesteld en we hebben er een oplossing voor gevonden. Die oplossing is een intermediaire instelling: de NII. We zijn vrijwel rond over die NII. De precieze vorm waarin die wordt gegoten, zijn we aan het uitwerken. Ik verwacht dat ik daar binnenkort met meer over naar buiten kan komen.”

Kamerdebat
CDA-leider Sybrand Buma wil een Kamerdebat aanvragen over de uitlatingen van Samson. "Het CDA is het eens met Samsom dat het kabinet het volledig laat afweten als het erom gaat de werkgelegenheid te stimuleren door pensioenfondsen in staat te stellen meer in Nederland te investeren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen