Politiek13 mei '14 10:22Aangepast op 13 mei '14 11:43

Samsom: 'Verantwoordelijke ministers laten het te veel afweten'

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet moet nu eindelijk eens haast maken met een nationale investeringsinstelling om de werkgelegenheid weer op gang te brengen. Met die oproep komt PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in BNR Paul van Liempt. "Ze laten het te veel afweten."

Om de werkloosheid terug te dringen moeten de drie verantwoordelijke ministers - Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem van de PvdA en Henk Kamp van de VVD - zorgen dat geld van pensioenfondsen en andere vermogens los komt voor investeringen, zegt Samsom. "Er zijn 700.000 mensen werkloos en die moeten aan een baan komen. Ik zie daar veel te weinig van. Het kabinet moet haast maken met de investeringsinstellingen."

Het is daarom aan de ministers - 'de hoofdaannemers' - om ervoor te zorgen dat het 'een keer gaat vliegen'. "Ik heb een jaar geleden gevraagd om fiscale maatregelen om die vermogens los te trekken. Ze laten het te veel afweten. Als er praktische bezwaren zijn: vertel het, want dan kunnen we ze wegnemen."

Sectorplannen
Dat er links en rechts sectorplannen worden gesmeed is volgens Samsom een goede eerste stap, maar er moet veel meer gebeuren. "De essentie is: meer investeren. Het overheidsgeld is op, we staan jaarlijks nog altijd 15 miljard euro negatief. Pensioenfondsen beleggen 1 biljoen euro in het buitenland, waarom belegggen ze niet meer in Nederland? Als ze 1 procent meer in Nederland zouden beleggen, zou dat al 10 miljard euro opleveren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen