Politiek13 okt '14 13:50Aangepast op 13 okt '14 14:09

'Nederlandse omroepen moeten productiehuizen worden'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse omroepen moeten productiehuizen worden. Dat komt de concurrentie en creativiteit in het medialandschap ten goede. Dat zegt Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66, op BNR.

Volgens Verhoeven, die reageert op het nieuws rondom de plannen van staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dwingt Dekker de Publieke Omroep de juiste kant op. “Want er komen nu concurrenten bij die ook programma’s mogen maken. Dus dat is een goede stap. Alleen: wij vinden wel dat de staatssecretaris wat verder zou kunnen gaan. Hij laat hier en daar hele stoere woorden horen, maar als je de brief goed leest, blijkt dat het misschien rustiger gaat dan hij het voor doet komen.”

Monopolie
Dat geldt niet alleen voor zijn woorden, maar ook voor de plannen zelf, zegt Verhoeven. “Omroepen hebben nu een monopolie. Er zijn acht omroepen en die zijn de enigen die op de publieke omroep programma’s kunnen uitzenden. Wij vinden dat dat monopolie zou moeten verdwijnen. De staatssecretaris laat nu wel concurrenten toe, dus ook andere partijen kunnen programma’s maken, maar hij houdt dat monopolie wel in stand.”

Hij legt uit: “Omroepen krijgen elk jaar allemaal een licentie en mogen daardoor een aantal uur per jaar programma’s uitzenden. Dat mogen ze in de plannen van Dekker nog steeds. Alleen andere partijen mogen nu voor een deel pitchen op een aantal uur per week om ook programma’s te maken."
 
Concurrentiestrijd
Iedereen krijgt op deze manier de kans om met een programma op de nationale televisie te komen zegt verslaggever Harmen van der Veen. "Als je op YouTube kijkt zie je al fantastische dingen. Die worden gemaakt door creatieve en vaak ook jonge mensen. Maar die komen niet verder dan internet."

De staatssecretaris heeft de helft van het budget beschikbaar gesteld voor nieuwe concurrenten. Van der Veen: "Dat zijn de jonge televisiemakers maar bijvoorbeeld ook culturele instellingen. Hij wil dat ze laten zien wat ze kunnen en gaan concurreren met de bestaande omroepen. Die moeten zo ook laten zien wat ze waard zijn."

Entertainment
Dekker wil af van de entertainmentprogramma’s. “Het gaat om informatie, educatie en cultuur. Die drie dingen wil hij zien bij de publieke omroep. Hij wil dus geen puur entertainment meer hebben. Daar heeft hij genoeg van; dat moet terug naar waar het vandaan komt.”

 
NPO
Henk Hagoort, baas van de NPO, is daar niet zo blij mee. “Ik snap heel goed dat je regionale en landelijke televisie en radio dichter bij elkaar wil brengen. Ik moet wel zeggen dat de brief erg onduidelijk is over hoe dat dan bij de regionale omroep georganiseerd zou moeten worden. Zo duidelijk als de brief is over de organisatie van de NPO, zo onduidelijk is het over de organisatie van de regio. Daar mis ik een helder aanspreekpunt. Ik heb er niet zo heel veel zin in om met dertien regionale bestuurders te gaan ontdekken hoe we meer moeten gaan samenwerken.”

Wel is hij blij met de nieuwe rol van de NPO, zegt Van der Veen. “De NPO moet veel sterker worden. Als grote moeder over alle acht omroepen die nog overgebleven zijn. Dus zijn rol wordt veel belangrijker.”

Gerelateerde artikelen