‘Mediawet veranderen voor meer publiek-private samenwerking’
De Mediawet moet worden aangepast om meer samenwerking tussen verschillende regionale media mogelijk te maken. Daarvoor pleiten drie directeuren-hoofdredacteuren van regionale omroepen op BNR.
Omdat op de regionale omroepen flink wordt bezuinigd, zoeken zij naar manieren om hun berichtgeving op niveau te houden. Steeds meer werken zij daarom samen met regionale kranten. Omdat kranten privaat zijn en regionale omroepen publiek, is samenwerking in het huidige stelsel lastig.
Daarom pleiten directeuren-hoofdredacteuren Allard Berends, (Omroep Flevoland), Henk Lemckert (Omroep Brabant) en Marcel Oude Wesselink (RTV Oost) voor het aanpassen van de Mediawet.
Lemckert: “Ik werk in Brabant intensief samen op journalistiek gebied – dus daar wordt de journalistiek echt beter van – met BN De Stem, een Wegener-krant die mogelijk door de Persgroep wordt overgenomen. De plannen liggen klaar om die samenwerking uit te breiden met twee andere Brabantse kranten van Wegener: het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Maar de brief van de staatssecretaris laat eigenlijk heel weinig ruimte om die samenwerking echt uit te breiden, want dan moet je publiek-private samenwerking net even iets meer mogelijk maken dan de wet nu toestaat.”
Impuls
Lemckert zegt dat hij en zijn collega’s hiervoor al enige tijd pleiten bij
de politiek. “Omdat juist daar een soort oplossing kan zitten om de
journalistiek na jaren van verschraling weer eens een impuls te geven. Als je
je krachten kunt bundelen, kun je straks weer bij iedere raadsvergadering van
alle gemeenten in Brabant aanwezig zijn met journalisten.”
RTV Oost, dat eveneens samenwerkt met Wegener-kranten, ervaart dezelfde problemen als Omroep Brabant, zegt Oude Wesselink. “Met name op het publiek-private vlak: daar liggen wat beperkingen, wat obstakels. Jongens, geef ons dan ook de mogelijkheid om te doen wat er van ons verwacht wordt.”
Berends: “De mensen die meedoen, moeten aan de achterkant zeker weten dat zij de mogelijkheid krijgen om er geld mee te verdienen, want dat is hun eerste taak. En als dat niet helder wordt geformuleerd in de Mediawet, dan gaan ze het niet doen.”