Politiek27 mrt '14 14:26

'NPO op de schop, binding met kijker voorop'

Auteur: Thijs Baas

Omroepverenigingen krijgen, als het aan de Raad voor Cultuur ligt, concurrentie van bedrijven die rechtstreeks hun programma's kunnen aanbieden aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Het is een van de belangrijkste aanbevelingen in het advies voor een toekomstbestendige publieke omroep, dat de raad donderdagochtend in Hilversum aanbood aan staatssecretaris Sander Dekker (Media). Dekker kan zich grotendeels vinden in de adviezen van de Raad. "Een sterke publieke omroep is iets waar Nederland recht op heeft en wat we moeten zien te behouden.''

"De publieke omroep bepaalt wat het wordt, maar laat andere mensen het maken. Intern of extern, maar ze moeten zelf wel bewaken wat de inhoud is en wat de boodschap is die ze willen vertellen", meent Inge Brakman, voorzitter van de commissie die dit onderzoek uitvoerde voor de Raad voor Cultuur. Ze vindt bovendien dat het ledencriterium voor de publieke omroep overboord moet.

Vers bloed
De NPO-bazen moeten stoppen met ruziën, luidt het devies, zegt verslaggever Jeroen Stans. "De Raad vindt dat de publieke omroep behoefte heeft aan vers bloed van buitenaf en actief moet zijn op alle platforms, dus ook op internet. 'Laat anderen toetreden, laat productiehuizen en documentairemakers veel meer programma's maken, want bij de publieke omroep staat de inhoud niet meer voorop', zegt de Raad, al moet de publieke omroep wel eindverantwoordelijk blijven voor wát er wordt uitgezonden; het moet geen doorgeefluik worden."

Het besef dat de publieke omroep in feite een beetje 'je vriendje moet zijn', is nog niet helemaal doorgedrongen tot Hilversum, zegt Stans. "En dat beseffen ze hier misschien wel te weinig doordat ze zich blindstaren op het aantal leden dat ze hebben. Dat is ook vastgelegd in de Omroepwet, maar daar moet je volgens de commissie van af: zo'n lidmaatschap zegt natuurlijk niets over de binding die je hebt met je kijker of je luisteraar. En die binding moet veel beter worden. Dat kan volgens de commissie heel goed digitaal worden gemeten."

Maakcultuur
De omroepbazen gaan rollend over straat, zei Brakman bij de presentatie. "Ze zei dat hier een bestuurderscultuur heerst in plaats van een maakcultuur. Dat stelde ze expliciet aan de orde in een zaal vol omroepbazen, die het ongetwijfeld niet erg leuk vonden om te horen. Maar staatssecretaris Dekker, die het advies in ontvangst nam, voelt er ook zelf veel voor om het roer flink om te gooien. Hij komt later nog met een uitgebreide reactie, maar ook hij ergert zich kapot aan de ruziënde omroepbazen bij de publieke omroep."  

Gerelateerde artikelen