Politiek9 mrt '15 07:30Aangepast op 9 mrt '15 15:36

Tweede Kamer wil actie tegen Oekraïense legbatterij-eieren

Auteur: Marjan van den Berg

Een Kamermeerderheid vindt het onaanvaardbaar dat voor Oekraïense boeren andere dierenwelzijnregels gelden dan voor hun Europese collega's. De politici zien dit als een vorm van oneerlijke concurrentie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Oekraïense eieren mogen vanaf dit jaar worden ingevoerd in Nederland. Oekraïne heeft soepeler regels op het gebied van dierenwelzijn. Daardoor kunnen Oekraïense pluimveehouders veel goedkoper produceren.

De Partij voor de Dieren en het CDA zijn hierop tegen. Zij krijgen bijval van regeringspartijen VVD en PvdA. De Kamer wil dat minister Lilianne Ploumen (Handel) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) ingrijpen.

Vandaag is de Oekraïense minister van landbouw Oleksiy Pavlenko in Den Haag. Geert Jan Hahn bezocht hem anderhalve week geleden in Kiev. “Oekraïne is op korte termijn niet van plan  om het verbeteren van dierenwelzijn tot één van de prioriteiten te benoemen. De landbouwsector is momenteel de enige sector binnen de Oekraïense economie die groeit, die geld binnenhaalt. Massaproductie is daar onderdeel van. De spelregels wat betreft dierenwelzijn zijn in Oekraïne anders dan de Europese.”

Een serieus verzoek van de EU om dierenwelzijn een hogere prioriteit te geven heeft Oekraïne overigens ook nog niet ontvangen, stelt Pavlenko. Het ministerie heeft de handen volgens Pavlenko voorlopig vol aan voedselveiligheid en voedselzekerheid.

Meer batterijen
Terwijl aan de ene kant Nederlandse pluimveehouders geen legbatterijen meer gebruiken, zijn in Oekraïne juist meer legbatterijen in gebruik genomen; volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders deels met Europese subsidies. “Dat is eigenlijk te bizar voor woorden. Er is echt flink werk aan de winkel.”

, reageert Jan Huitema, Europarlementariër voor de VVD. Huitema zegt zich al maanden met het dossier bezig te houden. “De Europese Commissie heeft aangegeven dat de toelating van Oekraïense eieren geen economische bedreiging zou vormen voor de eierproducenten in de Europese Unie. Dat vind ik een totaal verkeerd signaal, want onze boeren moeten wel aan strenge eisen voldoen.”

Eisen
Ploumen en Dijksma hebben vanmiddag een ontmoeting met de Oekraïense minister van Landbouw. Ploumen zegt dat zij hem inderdaad gaat aanspreken op het dierenwelzijn. “De keuzemogelijkheden voor Oekraïne om daar prioriteiten in aan te stellen, zijn tamelijk beperkt: wij stellen de eisen en daar dient men aan te voldoen. Wat betreft dierenwelzijn is dit dus een heel goed moment om het gesprek met hen aan te gaan, want wij staan natuurlijk niet alleen in Oekraïne, maar breder internationaal, voor dierenwelzijn.”

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen