Politiek30 apr '15 09:25

Nijmegen gaat experimenteren met het basisinkomen

Auteur: Pieter van den Akker

Een grote meerderheid in de Nijmeegse raad is voorstander van een proef waarbij de gemeente een vast inkomen verstrekt zonder verplichtingen. Meer steden in Nederland overwegen een experiment met het basisinkomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Je zou kunnen zeggen dat een basisinkomen onvoorwaardelijk is, dat mensen er dus niks voor terug hoeven te doen", vertelt GroenLinks-raadslid Lisa Westerveld op BNR. "De voorstanders van een basisinkomen zijn ook voor een basisinkomen voor alle Nederlanders of laten we zeggen alle mensen uit de hele wereld. Eigenlijk is dat het basisinkomen: dat je zegt dat iedereen die in Nederland leeft, of iedereen die in Europa leeft, recht heeft op een vast bedrag per maand zonder dat je daar wat voor terug hoeft te doen.”

Helaas gaat dat niet gebeuren, zegt Westerveld dan. “Dat heeft er mee te maken dat je dat als gemeente simpelweg niet mag doen. Wij hebben gekeken welke groep het basisinkomen het hardst nodig heeft volgens ons. Dat zijn de groepen die in een bijstandsuitkering zitten of zzp’er zijn en moeilijk het hoofd boven water kunnen houden."
 'Haagse' toestemming nodig
Daarvoor is wel toestemming vanuit Den Haag nodig. “Ook daarover mag je in Nijmegen niet zelfstandig besluiten”, legt ze uit. “Dat is wel raar, want het Rijk verwacht van gemeenten dat ze over re-integratie gaan en uitkeringen verstrekt. Als gemeente ben je verantwoordelijk om mensen aan het werk te helpen, maar je bent wel aan behoorlijk wat regels gebonden. We denken wel dat het makkelijker is om voor bijstandsgerechtigden te doen dan om een willekeurige groep Nijmegenaren te pakken. We zien dus wel mogelijkheden, maar officieel mogen we het nog niet doen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen