Politiek9 apr '15 14:28Aangepast op 9 apr '15 16:07

De wetteloze lobby als ultieme Haagse hobby

Auteur: Thijs Baas

De regelgeving rond het Haagse gelobby blijft achter bij het groeiende belang ervan. Dat zegt Arjen Tillema, voorzitter van Transparency International NL, tegen BNR. Op dit moment is er wel een 'code of conduct', maar die is vrijwillig. "Lobbyen is een gezond onderdeel van het democratisch proces, maar er moet beter worden geregeld hóe er wordt gelobbyd."

Foto: ANP
Foto: ANP

In een rapport van anticorruptiewaakhond Transparency International wordt nog maar eens benadrukt dat politiek Den Haag een speeltuin is voor lobbyisten. Er is een groot gebrek aan regelgeving en transparantie, als het aankomt op de manier waarop het bedrijfsleven de politiek beïnvloedt, zegt Tillema. "Het rapport doet een aantal aanbevelingen. Wat beter kan is dat er meer dwingende regelgeving komt, dus meer dan alleen maar vrijwillige codes, die misschien te weinig worden gehandhaafd." 

Met het simpele feit dat het belang van lobbyen steeds groter wordt, is volgens Tillema niks mis. "Wij zijn zelf ook een lobbyorganisatie. Als er belangrijke wetgeving op komst is in de bancaire sector, dan doet de bancaire belangenorganisatie ook zijn best om de belangen van de sector over het voetlicht te brengen. Dus het is wel iets wat al op de politieke agenda staat. De draaideur tussen bedrijfsleven en politiek is ook niet per se fout, maar wel iets waarvan goed moet worden nagedacht onder welke omstandigheden dat kan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen