Politiek26 mei '14 00:37

Overwinning Vlaamse nationalisten

Auteur: BNR Webredactie

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van voorman Bart De Wever is de grote winnaar van de Belgische verkiezingen geworden. De Vlaamse nationalisten verstevigden zondag hun positie als grootste partij in het landelijke parlement. Door forse zetelwinst wordt de N-VA ook de grootste partij in het Vlaams parlement.

Dat blijkt uit de jongste uitslagen. Tegen middernacht moet de eindstand bekend zijn.

"Nooit is er met meer macht geprobeerd de Vlamingen van de wijs te brengen, maar zij hebben gekozen voor verandering, voor de N-VA'', zei De Wever in zijn overwinningsspeech.

Franstalig
Aan de Franstalige kant blijft de sociaaldemocratische partij van premier Elio Di Rupo, de PS, de grootste, ondanks verlies. De partij wordt op de hielen gevolgd door de liberalen. Vlaamse partijen verdelen 88 zetels in het Belgische parlement, Franstalige partijen leveren 62 zetels.

"We vieren vanavond een mooi succes van de Parti Socialiste'', aldus di Rupo op zondagavond. Ondanks de winst van de N-VA daalt het aantal naar Vlaamse onafhankelijkheid strevende parlementsleden, aldus Di Rupo. Ook is hij tevreden dat de regeringspartijen stand houden of zelfs winnen.

De grootste verliezer is het uiterst rechtse Vlaams Belang, die waarschijnlijk negen zetels moet inleveren. Kopman Filip Dewinter reageerde ontgoocheld. ,,Een deel van onze kiezer is in het zwarte gat van de N-VA verdwenen.''

België heeft nu een regering met zes partijen: de Vlaamse christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen en aan Franstalige kant dezelfde politieke families. Aan beide kanten verliezen de sociaaldemocraten, de andere regeringspartijen wisten zich te handhaven.

Winst van zeven
Volgens de jongste cijfers zou de N-VA 34 zetels krijgen, een winst van zeven zetels. De PS verliest er twee en zou uitkomen op 24 zetels. De derde partij in het Belgisch parlement blijven de Franstalige liberalen (21 zetels), op de voet gevolgd door de Vlaamse christendemocraten (18 zetels).

Belgische politici kunnen nu gaan puzzelen om een coalitie te vormen. N-VA voorman Bart De Wever eiste zondagavond een hoofdrol op voor zijn partij. De N-VA zal eerst een Vlaamse regering willen vormen, maar ook op federaal niveau sluit De Wever regeringsdeelname niet uit. Hoewel de N-VA na de vorige verkiezingen de grootste partij was, moest het genoegen nemen met een rol in de oppositie.

Of het de N-VA lukt om deel te nemen aan de Belgische regering is de vraag. De zogeheten traditionele partijen, de huidige regeringspartijen, lijken ook een meerderheid te hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen