Politiek21 aug '14 06:21Aangepast op 21 aug '14 07:12

'Defensie wist van giftige stof legerbases'

Auteur: ANP Nieuws

Defensie weet al jaren dat medewerkers die op legerbases Amerikaans materiaal hebben onderhouden, zijn blootgesteld aan giftige stoffen.

Dat blijkt uit meetrapporten uit 1999 en 2002, die in handen zijn van de Volkskrant.

Zeer giftig chroom
De metingen werden uitgevoerd in opdracht van de landmacht. Op de bases werden onder meer Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks onderhouden. Die waren voorzien van verf en lak met daarin het zeer giftige chroom-6, dat kanker veroorzaakt. Uit de rapportages blijkt dat acht keer zoveel chroom-6 aanwezig was op de bases in onder andere Brunssum dan de norm was.

"Bij machinale schuurwerkzaamheden komen te hoge concentraties chroom-6 vrij", zo valt te lezen in het rapport uit 1999. Daarin staat ook dat ,,iedere blootstelling in principe tot kanker kan leiden". Daarbij was het ventilatiesysteem niet in orde. Onderzoekers raadden daarom aan alleen nog buiten te schuren, maar oud-medewerkers zeggen dat nooit maatregelen zijn getroffen.

Onderzoek
Minister Jeanine Hennis van Defensie liet in juni nog weten geen concrete aanwijzingen te hebben dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen. Een woordvoerder van Hennis heeft de krant laten weten geen verklaring te hebben voor het tegenstrijdige standpunt in juni. Het ministerie doet onderzoek naar de zaak.

Tot nu toe hebben ongeveer 100 zieke oud-medewerkers zich gemeld bij letselschadeadvocaten. Zij eisen een schadevergoeding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen