Politiek21 aug '14 14:18Aangepast op 21 aug '14 16:39

'Defensie moet open kaart spelen over giftige stof legerbases'

Auteur: BNR Webredactie

Defensie moet open kaart spelen rond de mogelijke blootstelling aan kankerverwekkend materiaal van onderhoudsmedewerkers. Dat zegt de SP. Ook de militaire vakbond reageert verontwaardigd.

Minister Hennis-Plasschaert
Minister Hennis-Plasschaert

Defensie zou al jaren weten dat medewerkers in aanraking zijn gekomen met verf met het zeer giftige chroom-6, blijkt uit documenten die de Volkskrant in handen heeft. In juni zei minister Hennis-Plasschaert nog tegen de Kamer dat er geen concrete aanwijzingen waren.

'Zaakje toedekken'
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt reageert op BNR: "Dit is het klassieke verhaal als je hoort van werkgevers die hun zaakje willen toedekken. Minister Plasschaert doet er verstandig aan om dat soort technieken en trucjes niet toe passen."

Wat de minister wel moet doen? Ulenbelt:

 

Letselschadespecialist Yme Drost, die meer dan 50 mensen vertegenwoordigd die waarschijnlijk ziek zijn geworden, is verrast door de affaire. "Wat mij betreft moet Defensie heel snel duidelijkheid geven over de aansprakelijkheid. Want op dit moment zijn mensen ernstig ziek. Er zitten er een paar in een terminale fase en dat verdienen de mensen die voor Defensie hebben gewerkt niet." 

Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP reageert verontwaardigd op het nieuws. "Wij zijn het meest kwaad over het feit dat deze informatie al veel eerder bekend was. Onderzoeken die deze resultaten laten zien zijn in 1999 en later in 2002 al gepubliceerd. Defensie hoort als werkgever te waken over de veiligheid van deze mensen, maar lijkt nu honderden werknemers onnodig jarenlang te hebben blootgesteld aan een levensgevaarlijke stof." 

 

Politieke bermbom
Volgens onze politiek verslaggever wordt aan zaken als deze zwaar getild in Den Haag.
  

Jansen: "De Kamer zal heel zorgvuldig terugkijken hoe haar eerdere antwoorden luidden en hoe die zich verhouden tot de kennis van nu.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen