Politiek4 nov '14 16:54

CDA: onderzoek naar giftig chroom-6 niet in goede handen

Auteur: Pieter van den Akker

Het onderzoek naar het giftige choom-6 is niet in goede handen, vindt CDA Tweede-Kamerlid Raymond Knops. De leider van de taskforce is Freek Groen, die eerder op vliegbasis Twente verantwoordelijk was voor de spuiterij. Het giftige chroom-6 zat in verf die gebruikt werd op Defensiematerieel. Driehonderd medewerkers zijn er mogelijk ziek van geworden.

“Ik vind het een ongelukkige keuze. Als je zo’n onderzoek doet, dan wil je dat het een integer onderzoek is waarvan naderhand niet door derden gezegd kan worden van ‘er waren mensen bij betrokken die zelf mogelijk een belang hadden’. Je wil de schijn van belangenverstrengeling vermijden", zegt Knops op BNR. "Dan moet je gewoon zorgen dat er iemand aan de leiding staat die niet betrokken is geweest bij dit dossier in het verleden en daar geen verantwoordelijkheid voor gedragen heeft.”

Blunder?
Een blunder van de minister? “Ik vind het buitengewoon ongelukkig”, kiest hij opnieuw dezelfde woorden. “Ik begrijp het ook niet. Ik ken deze minister als iemand die toch een politieke antenne heeft. Ik denk dat ze hier ook heel andere opties op tafel had kunnen leggen. Het feit dat er nu al discussie over is, niet alleen in de Kamer maar ook daarbuiten, bewijst al dat het geen gelukkige keuze is.”

Kort door de bocht
Het ministerie heeft 500 documenten naar buiten gebracht die op deze zaak betrekking hebben. Uit een van die documenten blijkt dat al in 2001 gezegd werd: we zullen waarschijnlijk nog tientallen jaren last hebben van chroom-6. Is dat niet extra verontrustend? Knops: “Zeker als je weet dat er zo’n grote risico’s voor de volksgezondheid zijn, vind ik dat een conclusie die nogal kort door de bocht is. Dat zal ook onderwerp van gesprek zijn. Misschien niet vanavond, maar in de fase dat het onderzoek dat de inhoud van het onderwerp besproken zal worden. Er zijn zoveel vragen rondom het dossier."
 
Hij sluit af: "Dat accepteren we op andere dossiers ook niet, dus dat zou bij Defensie ook niet moeten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen