Politiek29 apr '15 17:32

'Naheffing van 200 miljoen is hoog, maar bijstelling is onvermijdelijk'

Auteur: Thijs Baas

Het is een illusie om altijd een goede inschatting te maken van de te betalen EU-contributie. De 200 miljoen euro naheffing die Nederland nu extra op zijn bordje krijgt is veel, maar op de totale staatsuitgaven valt het eigenlijk nog wel mee, vindt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. "Ik vrees dat dit soort bijstellingen er gewoon bijhoort."

Foto: ANP
Foto: ANP

Toch heeft het CDA al om uitleg gevraagd aan minister Dijsselbloem over de extra miljoenen die Nederland mogelijk aan Brussel moet overmaken. Uit berekeningen van het CBS blijkt dat de economie groter is dan eerder geschat, wat onvermijdelijk leidt tot meer EU-contributie. Deze 200 miljoen komt dus bovenop de naheffing van ruim 600 miljoen die vorig jaar al op de mat viel. Het CDA en de SP eisen uitleg. Maar de coalitie van VVD en PvdA wijst op de onafhankelijke positie van het CBS.

Een marge hoort erbij, vindt Blom, want als het CBS een raming wil maken van de economie, gebeurt dat op basis van informatie die nog allerminst definitief is. Aan de hand van voortschrijdende inzichten kunnen de cijfers van de economie uiteindelijk een stuk hoger of lager uitpakken. 200 miljoen is een enorm hoog bedrag, erkent Blom, maar anderzijds is het minder dan 1 promille van de totale jaarlijkse uitgaven. "Dus als je het op die manier bekijkt, is het opeens toch wat minder groots."

 

Alle EU-landen moeten bovendien regelmatig hun ramingen bijstellen. Pas in september zullen we duidelijkheid krijgen over de bijstellingen in andere landen, legt ze uit. "Dan wordt pas bekend of het om 200 miljoen euro gaat of dat het wat meer of wat minder wordt. Het kan zijn dat een ander land het een keer bijstelt en je kunt ook zeggen dat ze het kennelijk de eerste keer wat te hoog hebben ingeschat, dus dan hebben ze de eerste keer wat te veel betaald, en wij wat te weinig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen