Weisglas: Van Miltenburg, spreek je uit
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas geeft huidig Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een openbaar advies: volg het voorbeeld van Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, en spreek je uit tegen het plan van het kabinet om de aangepaste zorgwet desnoods met een Algemene Maatregel van Bestuur door te drukken.
“Het kabinet probeert de ordentelijke werking van onze parlementaire democratie te omzeilen”, zegt Weisglas op BNR. “Dan vind ik het heel goed dat de voorzitter van de Eerste Kamer daar heel krachtig iets tegen zegt. En ik zou het ook goed vinden als de voorzitter van de Tweede Kamer dat doet.”
Het kabinet is van plan een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in te gaan zetten als het parlement de aangepaste zorgwet opnieuw wegstemt. Zo kan de wet alsnog worden ingevoerd. Vanochtend zei Broekers-Knol op Radio 1 dit in strijd met de Grondwet te vinden.
Weisglas: “Ik ben blij dat de voorzitter van de Eerste Kamer dat heeft gezegd en ik vind het heel belangrijk dat het hele parlement zich bij monde van de twee voorzitters laat horen in dezen. Het gaat om de werking van onze parlementaire democratie. Dat is een zaak van Eerste en Tweede Kamer.”
Principiële hoofdzaak
Weisglas en Broekers-Knol hebben er gelijk
in dat het kabinet de AMvB oneigenlijk wil gebruiken,
zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. “In de Grondwet staat de AMvB als
mogelijkheid, maar die kan alleen maar op detailuitwerking en nooit op
hoofdlijnen. En het ging in de Eerste Kamer, toen de Kamer nog bijeen was,
juist om een principiële hoofdzaak. Die moet altijd per wet geregeld worden.”
Jansen verwacht niet dat het kabinet uiteindelijk de poot stijf houdt. “In ultimo zou de Eerste Kamer een motie van wantrouwen kunnen aannemen tegen het kabinet. En dat zou er uiteindelijk weer toe kunnen leiden dat er Tweede Kamerverkiezingen komen.”
Dit is nog nooit eerder gebeurd en de kans dat het gebeurt, is klein volgens Jansen. “Maar het kabinet moet wel op z’n tellen passen en het is goed dat mevrouw Broekers vandaag waarschuwt.”
Van Miltenburg wil niet inhoudelijk reageren. Zij laat weten dat zij het gewijzigde wetsvoorstel wil afwachten; vervolgens is het aan de Kamer om daarover te oordelen.