Politiek24 feb '15 15:58

Staatssecretaris Teeven draait België-route de nek om

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland en België gaan nauwer samenwerken op het terrein van immigratie en asiel. Dat hebben staatssecretaris Teeven van Justitie en zijn Belgische collega Theo Franken afgesproken in Den Haag. Het gaat daarbij om allerlei praktische vormen van samenwerking. Maar ook de zogeheten België-route wordt moeilijker gemaakt.

Foto: Hugo Reitsma
Foto: Hugo Reitsma

 

Elkaar helpen
"We gaan kijken of we de gedwongen uitzettingen gezamenlijk kunnen doen", vertelt Teeven voor de microfoon van verslaggever Hugo Reitsma. Deze Frontex-vluchten worden gepland. We gaan kijken of we op elkaars vluchten mee kunnen. En in dat verband gaan we ook kijken of we de Belgen kunnen helpen en andersom. Bijvoorbeeld als wij in een land makkelijker reisdocumenten kunnen krijgen. Voor een aantal landen is dat ook echt zo."

Dat heeft met andere diplomatieke contacten te maken, legt hij uit. "Soms heeft een ambassadeur heel goede contacten waardoor het goed gaat en in een ander land werkt het weer niet. Wij hebben bijvoorbeeld goede contacten in Nigeria met de regering daar. Dat is voor de Belgen moeilijker. Maar de Belgen hebben weer goede contacten in Kongo, waar het voor ons weer moeilijker is. Dus zo kunnen we elkaar helpen."

Huwelijken in België
Hij gaat verder: "We gaan ook proberen de Europa-route aan te pakken. Mensen die in Nederland willen huwen met een bruid uit een derde land en dat niet mogen omdat niet voldaan is aan de wet Inburgering. Die mensen gaan nu naar België, naar Essen, Antwerpen of Kalmthout. Dan trouwen ze en komen ze terug. Die periode van zes maanden is geen belemmering gebleken. We gaan kijken of we die periode kunnen oprekken naar twee jaar."

Vorig jaar waren er ongeveer 240 gevallen van mensen die op deze manier Nederland in kwamen. "Dat vond ik nogal veel nog steeds."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen