De top van de regeringscoalitie gaat vanochtend weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel voor de laatste onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar.
Slob wil op Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, waarop de afgelopen jaren flink bezuinigd is, “weer een klein stukje terrein terugveroveren”. “Ik voel me zeer gemotiveerd om zowel voor Defensie, maar ook voor de opvang van die enorme vluchtelingenstromen in de wereld ook vanuit Nederland te doen wat we kunnen.”
Wat betreft Defensie ziet Slob “groeiende steun” om daar weer wat meer geld in te steken. “Rond Ontwikkelingssamenwerking ligt dat wel wat lastiger als het gaat om hoe de politiek daarmee bezig is.”
Delen
Toch wil hij proberen om ook hiervoor extra geld los te krijgen. “Als je nadenkt over waar we zelf voor getekend hebben als het gaat om wat we, op basis van onze welvaart, zouden delen met de allerarmsten in de wereld, dan zitten we daar op dit moment verder vanaf dan ooit, en is er heel wat nodig om weer op dat niveau te komen.”
Rond 10.30 uur is op het ministerie van Financiën eerst overleg tussen premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). Waarschijnlijk een uur later sluiten de oppositiefractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan.
Het kabinet presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.
Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de 'bevriende oppositie' geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.
Wensenlijstjes
D66, ChristenUnie en SGP leverden in april al hun wensenlijstjes in die per stuk opliepen tot vele honderden miljoenen euro's. Partijen willen lastenverlichting via onder meer lagere lasten op arbeid en extra geld voor onder meer Defensie en het Openbaar Ministerie.
Dijsselbloem zei vrijdag dat er enige ruimte is voor lastenverlichting, maar de mogelijkheden zijn volgens hem beperkt. Volgens Dijsselbloem weten de partijen dat ook. “Elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen'', zei Dijsselbloem.