Politiek25 nov '15 00:29Aangepast op 25 nov '15 08:40

Uniek genoeg voor Unesco

Auteur: Thijs Baas

Minister Jet Bussemaker van Cultuur maakt vandaag bekend welk nationaal immaterieel erfgoed wordt voogedragen aan Unesco. Het erfgoed dat wordt uitgekozen komt dan ook internationaal op de lijst te staan. Wát uiteindelijk wordt voorgedragen is vooralsnog geheim. Redacteur Roos Abelman probeert te achterhalen wat het wordt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Omdat we toch in het seizoen zitten, denken we meteen aan Sinterklaas. Maar de keuze is reuze als het gaat om Nederlands cultuurgoed. Wat dacht je van fierljeppen, carbid- of klootschieten? Aan één voorwaarde moeten ze voldoen: ze moeten op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staan, zegt Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

De gegadigden kunnen dus allemaal vandaag voorgedragen worden. Wat als eerste opvalt aan die nationale lijst is dat de Eflstedentocht sowieso geen kans maakt. Een schande toch, Wiebe Wieling van de Vereniging de Friesche Elf Steden? Koningsdag dan? Dat kent iedereen! Voorzitter Jean-Paul Gebben van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Nederland weet in ieder geval van niets. Nee, Koningsdag wordt het uiteindelijk ook niet.

Jeneverstoken
We pakken het persbericht er maar eens bij. Het evenement zou vorige week gehouden worden, maar werd vanwege de aanslagen in Parijs uitgesteld naar vandaag. De bijeenkomst vorige week was in Schiedam. En wat staat er op de lijst van Nationaal erfgoed en zit in Schiedam? Het Schiedamse jeneverstoken. Het zal toch niet, Jean-Paul Gebben, dat het Schiedamse jeneverstoken eerder voorgedragen wordt dan Koningsdag?

Nou ja, daar gaan jullie over. Wij krijgen namelijk een nieuw persbericht en nu moet iedereen verzamelen in Amsterdam-Noord in plaats van Schiedam. We worden zo lekker op het verkeerde been gezet. Hoe dan ook: Vanmiddag om 15.00 uur maakt de minister bekend welk cultureel erfgoed gekozen is. We weten nu in ieder geval wel wat het allemaal niét wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen